RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Waarom zou je de stamcellen van je kinderen laten invriezen?

Stalen navelstrengbloed bij het Poolse bedrijf Famicord. Beeld © AFP

Nederlandse klanten van stamcelbank Cryo-Save zijn bezorgd: ze hebben geen idee waar de stamcellen van hun kinderen zijn. "We maken ons ongerust: het gaat om het DNA van je kind", zegt een gedupeerde ouder. Maar waarom zou je überhaupt stamcellen van je kind opslaan?

Naar schatting hebben enkele duizenden Nederlandse ouders stamcellen van hun kinderen door Cryo-Save laten invriezen, schrijft het AD. Daar betaalden zij flink voor.

Achter de schermen kampte de stamcelbank met financiële problemen, waarna al het genetisch materiaal naar Famicord uit Polen werd verhuisd. De klanten van Cryo-Save werden niet ingelicht. Nu blijkt een gedeelte van die partij spoorloos, en moeten veel Nederlandse ouders hopen dat de stamcellen van hun kinderen niet verloren zijn gegaan.

Wat zijn stamcellen precies?

De mens bestaat uit honderden verschillende soorten cellen. Hersencellen, huidcellen, bloedcellen, spiercellen, noem maar op. Al die types ontwikkelen zich tijdens de zwangerschap vanuit één oercel: de stamcel. In een vroeg stadium bestaat een embryo vooral uit dit type cel.

'Duizenden
Lees ook:
'Duizenden ouders vrezen voor opslag stamcelmateriaal kinderen'

Pas na een aantal maanden krijgt de stamcel een specifieke functie. Een stamcel is dus eigenlijk een neutrale cel met onbegrensde mogelijkheden. Het kan zich tot ieder willekeurig weefsel ontwikkelen. Maar: als een stamcel eenmaal een functie heeft gekregen, bijvoorbeeld als zenuwcel, dan ligt dat vast.

Waarom zou je deze cellen invriezen?

Stamcellen kunnen worden gebruikt voor stamceltransplantaties. Daarmee kunnen aandoeningen zoals leukemie (bloedkanker) en andere bloedziekten worden genezen. Kapotte cellen worden met geïmplanteerde stamcellen gecorrigeerd. Voorwaarde is wel dat er stamcellen van het juiste type beschikbaar zijn, anders stoot het lichaam ze af. 

Met bloedstamcellen kan nieuw bloed worden aangemaakt; belangrijk bij bijvoorbeeld leukemie. Een goed moment om dit type stamcel af te nemen is vlak na de geboorte uit de navelstreng. De navelstreng is namelijk een bron van bloedstamcellen. Normaal gesproken wordt de navelstreng na de geboorte weggegooid en verdwijnen de soms levensreddende cellen in de prullenbak.

Doodziek,
Lees ook:
Doodziek, in isolatie, maar denk maar niet dat Anemone (16) opgeeft

Hoe kun je stamcellen afstaan?

Dat kan op twee manieren. Allereerst kun je ervoor kiezen om de stamcellen van je aanstaande kind aan een publieke stamcelbank te doneren. In Nederland doe je dat bij Sanquin. Dat gaat kosteloos. Het bloed van je pasgeboren kindje wordt opgehaald en in stikstoftanks met een temperatuur van -196 graden Celsius bewaard.

"Wij zijn onderdeel van de mondiale voorziening van stamcellen", vertelt Merlijn van Hasselt van Sanquin. "Bedoeld voor het grote goed. Je kan via ons niet stamcellen voor jezelf opslaan." Zo is de kans groter dat een ontvanger sneller in contact komt met het juiste type stamcel. Hoe groter de genenpoel, hoe groter de kans op genezing. En snelheid kan belangrijk zijn.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een commercieel bedrijf, zoals Cryo-Save, de cellen te laten invriezen. Het materiaal wordt gereserveerd voor de donor en diens familie, en komt dus niet beschikbaar voor anderen. Alleen op aanvraag van de donor zelf worden de stamcellen ontdooid. Deze stamcelbanken rekenen hiervoor forse bedragen.

Stamceldonatie is hard nodig: zo werkt het

01:50
Met stamcellen kunnen patiënten met leukemie en andere bloedziekten worden geholpen.

De belofte van commerciële stamcelbanken is dat de kans op goed passende stamcellen groter is, als deze van de donor zelf komen. Volgens hen zijn lichaamseigen stamcellen in staat om meer dan 80 ziektes en aandoeningen, zoals leukemie en vormen van dementie, te genezen.

De Belgische hematoloog Marc Boogaerts (KU Leuven) omschrijft die argumentatie als volgt: "Een gat in de markt: waarom zou je de stamcellen doneren voor iemand anders, en niet voor jezelf houden? Maar die boodschap is een verdienmodel. Geen wetenschap."

Waarom is het omstreden?

De wetenschap heeft veel argumenten van commerciële stamcelbanken inmiddels achterhaald. Leukemie bijvoorbeeld wordt niet verholpen met lichaamseigen stamcellen. Christine Mummery, stamcelbioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, legt uit: "Deze vorm van kanker wordt veroorzaakt door tumorcellen die al in het navelstrengbloed aanwezig zijn. Dus als je dan eigen stamcellen gaat gebruiken, schiet je niets op. Dan krijg je weer leukemie."

Ze windt zich op over de mooie praatjes van dit soort bedrijven. "Mensen krijgen het idee dat eigen stamcellen iets magisch zijn, het voelt als een verzekering voor de toekomst. Het is oplichterij."

Aantal
Lees ook:
Aantal stamceldonoren in vijf jaar tijd verzesvoudigd

Volgens de commerciële beheerders van stamcellen kunnen de eigen stamcellen ook worden ingezet tegen hartinfarcten, en andere hart- en vaatziekten. Hematoloog Boogaerts spreekt die bewering tegen. "De ingevroren cellen zijn maximaal 20 tot 25 jaar bruikbaar. Dan is de houdbaarheid echt verstreken. Veel van de ziektes die deze bedrijven noemen, treden pas op latere leeftijd op. Dan heb je dus niets meer aan je ingevroren stamcellen."

Ook Jan van Lith, voorzitter van de beroepsvereniging van gynaecologen, is kritisch. "Wij als gynaecologen gebruiken de stamcellen niet. Wij doen er niet aan mee: er wordt ingespeeld op emotie tijdens een kwetsbaar moment voor ouders. Dat wordt gebruikt voor commerciële doeleinden."

'Vuisten jeuken'

België heeft Cryo-Save een aantal jaar terug in de ban gedaan. Boogaerts: "Ons grootste probleem met hen? Dat levensreddend materiaal gewetenloos verhandeld wordt. Door deze voor het publiek afgesloten banken zitten patiënten soms jarenlang zonder donor. Daar jeuken mijn vuisten van."

Rectificatie

Naast Cryo-Save zijn er andere commerciële stamcelbanken. Stamcelbank Nederland is er daar één van. RTL Nieuws heeft met Stamcelbank Nederland gesproken, maar ten onrechte is eerder in dit artikel vermeld dat zij niet bereikbaar waren voor commentaar.

RTL Nieuws heeft besloten de reactie van Stamcelbank Nederland alsnog te publiceren. Die reactie luidt als volgt:

REACTIE STAMCELBANK NEDERLAND

"Stamcelbank Nederland brengt hiertegen in dat er vele wetenschappelijke publicaties zijn die het belang van stamcellen uit navelstrengbloed ondersteunen. Een belangrijke studie naar de behandeling van cerebrale parese (hersenaandoening) met eigen stamcellen uit navelstrengbloed onder leiding van de bekende Professor Joanne Kurtzberg is inmiddels in fase 3 beland. Onderdeel van de studie is een test met 63 kinderen waaruit overduidelijk blijkt dat het toedienen van eigen stamcellen uit de navelstreng bewaard bij de geboorte de conditie van patiënten aanmerkelijk verbeteren."