Raketaanval op buitenwijk Damascus
NOS NieuwsAangepast

Syrische Airbus maakt noodlanding, 'bijna geraakt door Syrische raket'

Een Airbus met 172 mensen aan boord heeft gisteren op een luchtmachtbasis in Syrië een noodlanding gemaakt nadat het vliegtuig bijna was geraakt door een raket van het Syrische leger. Dat heeft de Russische minister van Defensie gezegd tegen Russische media.

Uit data van Flight Radar 24 blijkt dat het gaat om een toestel van de Syrische maatschappij Cham Wings dat vanuit Irak op weg was naar Damascus. Vanwege de raketaanval moest het vliegtuig uitwijken naar de luchtmachtbasis Khmeimim in de buurt van Latakia, die door Rusland wordt gebruikt.

Israëlische raketten

De Syriërs probeerden volgens de Russische minister raketten uit te schakelen die door vier Israëlische F-16's waren afgevuurd op doelen in een buitenwijk van Damascus. Bij die luchtaanval kwamen volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten 23 mensen om. Onder hen zouden vijftien leden van door Iran gesteunde milities zijn.

Op Flight Radar 24 is te zien dat het vliegtuig uitwijkt

De Russen stellen dat de Israëlische luchtmacht "vaker passagiersvliegtuigen als 'schild' gebruikt om zijn eigen gevechtsvliegtuigen te beschermen tegen de Syrische luchtafweer". Het Russische ministerie van Defensie kwam niet met bewijzen die de bewering ondersteunen.

Volgens Israël-correspondent Ties Brock voert Israël vaker dit soort aanvallen uit. "In 2018 is al eens een militair vliegtuig uit de lucht geschoten door Syrisch afweergeschut", zei Brock op Radio 1. "Toen waren er ook aanvallen van Israël." Rusland lijkt nu volgens Brock te willen zeggen dat ze dat niet vergeten zijn "en niet willen dat het nog een keer gebeurt".

'Relatie tussen Rusland en Israël is goed'

Volgens Brock zijn de verhoudingen tussen Israël en Rusland behoorlijk goed en spreken de Israëlische premier Netanyahu en de Russische president Poetin elkaar geregeld. "Maar in Syrië en Iran staan die twee partijen tegenover elkaar."

"Rusland steunt Iran en Syrië, terwijl Israël Iran beschouwt als de grootste vijand in de regio. Normaal gesproken is er enige coördinatie waardoor Rusland en Israël niet direct met elkaar in conflict kunnen komen, maar door dit soort incidenten dreigt dat nu toch te gebeuren."

Israël heeft de aanval overigens niet bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl