KOZP naar rechter om betere demo-plek bij intocht Swarte Pyt

Nieuws
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Leeuwarden. De anti-zwartepietenclub eist dat de gemeente een betere plaats beschikbaar stelt voor een demonstratie in het Leeuwarder dorp Grou. Daar is zaterdag de intocht van de Friese sinterklaas, Sint Piter, en zijn helper Swarte Pyt.
anp
donderdag 6 februari 2020 om 15:57
Afbeelding
beeld anp

Volgens KOZP stelt Leeuwarden voor de demonstratie "geen zichtbare en hoorbare plek beschikbaar, hoewel dat is vastgelegd in het demonstratierecht". De actiegroep heeft de betoging ruim een maand geleden aangemeld. Daarna ontstond gesteggel over de locatie.

KOZP wil het liefst staan op de kade waar Sint Piter aankomt. Maar de gemeente heeft een plek buiten het dorp aangewezen, in een weiland aan de andere kant van een breed kanaal. Daar zien de actievoerders niets in. Ze denken dat hun protest daar niet wordt opgemerkt.

Rechtbank Groningen

KOZP noemt Swarte Pyt een "racistische karikatuur gespeeld door een wit persoon met afro-pruik, rode lippen, oorbellen en zwarte schmink". Zij willen liever een "Pyt zonder racistische elementen".

Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Groningen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

A7 bij Purmerend vanaf maandag helemaal dicht voor vrachtverkeer

De snelweg A7 bij Purmerend gaat vanaf maandag tijdelijk helemaal dicht voor vrachtwagens en bussen. Dat is nodig om de werkzaamheden die daar momenteel plaatsvinden aan een brug over het Noordhollandsch Kanaal goed te kunnen uitvoeren, meldt demissionair minister Mark Harbers..

Afbeelding

Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw.

Afbeelding

Kabinet steunt Weerwind om motie Transgenderwet niet uit te voeren

Het demissionaire kabinet staat achter minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) die weigert een verruiming van de Transgenderwet in te trekken.

Afbeelding

Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder.

Afbeelding

Aantal overnachters in Ter Apel blijft schommelen rond 2300

In Ter Apel hebben in de nacht naar vrijdag 2291 mensen overnacht in het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Bij de nachtopvang in Zuidwolde sliepen 220 mensen.

Afbeelding

WSJ: topmannen OpenAI, Microsoft en Nvidia in AI-adviesraad VS

Sam Altman, de topman van OpenAI, en de bazen van Nvidia, Microsoft en Alphabet behoren tot de topbestuurders die zullen toetreden tot een nieuwe AI-adviesraad van de Amerikaanse regering. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal.