Stijging aantal kiloknallers in de supermarkt
Supermarkten stunten weer meer met vlees. Het aantal kiloknallers is vorig jaar voor het eerst sinds 2015 gestegen. Dat blijkt uit de stuntmonitor van stichting Wakker Dier. Het aantal kiloknallers in de elf grootste supermarkten steeg in 2019 van 8103 naar 8395.
,,Het gestunt met keurmerkloos vlees gaat over de ruggen van de dieren. Supermarkten verkopen willens en wetens leedvlees. Voor hun eigen gewin. Wij vinden de stijging dan ook een zorgelijke ontwikkeling’’, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Volgens haar proberen supermarkten met de vleesstunts nog zoveel mogelijk omzet te halen uit een krimpende markt. ,,Tegelijkertijd speelt ook de eeuwige strijd om het marktaandeel. Deze winkels proberen klanten te lokken met goedkoop vlees zodat ze marktaandeel kunnen afsnoepen van de concurrent.’’
Supermarkten verkopen willens en wetens leedvlees. Voor hun eigen gewin
Folders
Wakker Dier telt van elf supermarkten de vleesaanbiedingen in de (online) folders. Hieruit blijkt dat met name Albert Heijn, Coop, Hoogvliet, Deen, Vomar en Plus afgelopen jaar vaker hun vleesproducten in de aanbieding gooiden. Jumbo, Aldi, Deka en Lidl stuntten juist een stuk minder met kiloknallers.
Ook het aantal aanbiedingen van vlees mét keurmerk steeg: van 6845 in 2018 naar 8298 vorig jaar. ,,Dat is een behoorlijke stijging en ook dat vinden we geen goede ontwikkeling, want met vlees hoor je niet te stunten. Dieren betalen de prijs.’’ Wakker Dier wil dat de supers zo snel mogelijk overschakelen op vlees met minimaal één ster Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. ,,Tijdens het eerstvolgende overleg met de branche zullen we dit onderwerp opnieuw benadrukken.’’
De brancheorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), laat via woordvoerster Else de Kwaasteniet weten dat dierenwelzijn hoog op de agenda staat. ,,We zijn er alert op en er is ook al veel gedaan om het welzijn te verbeteren. Zo heeft het verse varkensvlees dat in supermarkten wordt verkocht minimaal één ster Beter Leven-keurmerk. Er worden ook meer duurzame producten verkocht, dus dat is een positieve ontwikkeling.’’
Alert
De ruimte van deze dieren is niet beperkt tot een vierkante meter. Kippen zitten trouwens ook graag bij elkaar
De Kwaasteniet verwacht dat de discussie over kiloknallers hoe dan ook doorgaat. ,,Je kunt er van alles van vinden, maar een organisatie als Wakker Dier is vasthoudend.’’
AH-baas Marit van Egmond zei onlangs tegen deze nieuwssite dat de kippen die aan haar winkels worden geleverd een heel grote stal hebben. ,,Het is ook hoe Wakker Dier het neerzet. De ruimte van deze dieren is niet beperkt tot een vierkante meter. Kippen zitten trouwens ook graag bij elkaar.’’ Van Egmond verwijst naar de felle campagne van Wakker Dier tegen Albert Heijn (skip de AH-kip, red.).
Moreel beroep op de politiek
Hans Dagevos, consumptiesocioloog aan Wageningen University (WUR) doet onderzoek naar de vleesconsumptie van Nederland. Cijfers over 2019 zijn er nog niet, maar uit de gegevens van 2018 blijkt dat de daling die al een paar jaar aan de gang was, is gestopt. ,,We eten weer meer vlees, gemiddeld zo’n 38 kilo per persoon per jaar. Terwijl de Gezondheidsraad maximaal 26 kilo per jaar adviseert. De wetenschap zegt al 20 jaar dat we minder vlees moeten eten om vooral de klimaatverandering in toom te houden.’’
Dagevos doet een moreel beroep op de politiek om afspraken te maken met supermarkten om het aantal kiloknallers te beperken. ,,Dat werkt beter dan het opleggen van bijvoorbeeld een vleestaks. Ik denk dat niemand op dit soort beleid zit te wachten, je kunt beter op basis van onderlinge afspraken werken.’’ De consumptiesocioloog vindt dat de meeste supermarkten het klanten erg makkelijk maakt om goedkoop vlees te kopen. ,,Dat begint al bij de aanbiedingen. Je geeft zo een signaal af dat jouw product het lekkerste en de beste koop is. En in de winkel zelf kun je bijna niet om de grote vleesvitrines heen. Er hangt nog net niet de tekst ‘koop mij’ boven, maar het zou de branche sieren als ze zou experimenteren met een minder prominente plek van het vleesschap.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
consumentenbond
Met deze koffiecupmachine zet je een lekker kopje espresso, en hij komt als beste uit de test
Wat is de beste koffiecupmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM38
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven.
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
-
-
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.”
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’