Kaag in Israël en Palestijnse gebieden voor handelsmissie, mogelijk ook naar Gazastrook van Hamas

wiki

Minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is in Israël en de Palestijnse gebieden voor een vierdaagse handelsmissie. Met haar is een gevolg aan Nederlandse zakenlui meegekomen. Het programma staat onder leiding van voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De reis komt op een moment waarop de spanningen tussen Israël en de Palestijnen aan het oplopen zijn. Kaag wil donderdag de Gazastrook van Hamas bezoeken. Dat bezoek vindt plaats onder begeleiding van de Verenigde Naties.

Te gast bij Hamas?
Het bezoek is in tweeën gehakt. Op maandag en dinsdag is Kaag in Israël en op woensdag en donderdag bezoekt ze de Palestijnse gebieden. De Gazastrook is daarvan als laatste aan de beurt. Het is onzeker of Kaag zal worden toegelaten tot de strook, die gecontroleerd wordt door terreurbeweging Hamas, omdat het mogelijk niet veilig genoeg is. Indien de minister naar Gaza mag, zal niet Hamas maar de VN haar begeleiden omdat Nederland geen officiele contacten heeft met de terreurbeweging. Kaag wil in Gaza langs bij IT-ondernemers, een aardbeienboer en een waterzuiveringsinstallatie.

Vol programma
Los van het streven om de Gazastrook te bezoeken, is er ook nog een vol programma in Israël, waar Kaag en haar groep veel technologiebedrijven aandoen. Het gaat om concerns en start-ups die zich onder meer bezighouden met kunstmatige intelligentie, ‘smart mobility’, nanotechnologie, 3D-printen en kwantumtechnologie. Ook bezoeken ze bedrijven en onderwijsinstellingen die gespecialiseerd zijn in watertechnologie, duurzaam waterbeheer en afvalverwerking. Op de Westelijke Jordaanoever bezoekt de groep onder meer bedrijven in de landbouw- en IT-sector.

Handelsvolume vergroten
Het gevolg van Kaag bestaat uit zestien Nederlandse bedrijven en onderwijsinstellingen. Hiertoe behoren onder meer vertegenwoordigers van Philips, Royal IHC en medewerkers van enkele universiteiten. Het is de bedoeling om de handel en kruisbestuiving met Israël en de Palestijnse gebieden te bevorderen. ‘Israël is een economische ‘powerhouse’ in de regio met een indrukwekkend innovatie-ecosysteem en internationaal sterk concurrerende hightechsector. Het bilaterale handelsvolume bedroeg bijna vier miljard euro in 2018′, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met de Palestijnse gebieden werd in 2018 voor 28 miljoen euro aan handel gedreven.

Kosten
Buitenlandse Zaken hanteert een lage instapdrempel voor deelnemers van deze handelsreis. Wie aan het volledige programma wilde meedoen, moest 950 euro betalen. In dat geval konden twee vertegenwoordigers van een bedrijf of instelling mee op missie. Voor extra deelnemers moesten organisaties 475 euro per persoon betalen. Reis- en verblijfskosten en kosten voor eigen afspraken zijn voor eigen rekening. Een reisbureau werd gevraagd een reisarrangement samen te stellen. In het dienstenpakket zitten netwerkevenementen, een deelname aan de collectieve programmaonderdelen, matchmaking, gezamenlijk lokaal vervoer (‘de touringcar’) en ondersteuning door de organisatie.

Het is onduidelijk of de hele trip betaald wordt door de Nederlandse overheid of dat de onkosten worden verdeeld tussen Nederland, Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Lees ook:
Kaag trekt uitnodigingen in onder druk van CIDI

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft vier uitnodigingen voor haar lezing bij het CIDI ingetrokken. Het ging om gasten die te boek staan als progressief en Israël-kritisch. Zij waren niet welkom, zo liet het CIDI voorafgaand aan de lezing aan Kaag weten, omdat ze kritisch staan tegenover het CIDI. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » Kaag in Israël en Palestijnse gebieden voor handelsmissie, mogelijk ook naar Gazastrook van Hamas