Translate

maandag 3 februari 2020

Dierenarts verbonden aan Dier&Recht: “Het is misdadig dat fokkers willens en wetens zieke honden blijven fokken" ( video van een rashond met epilepsie)



Weer ophef over zieke rashonden

De Toller is een gezond ogende rashond, maar heeft zwaar te lijden onder erfelijke epilepsie. Onderzoek van Dier&Recht toont aan dat fokkers en de rasvereniging veel te weinig doen om deze ernstige ziekte uit te bannen. Diverse leden van de Tweede Kamer tonen zich geschokt over weer een schandaal met rashonden. Tweede Kamerlid Moorlag (PvdA) stelde naar aanleiding van het rapport van Dier&Recht kritische vragen aan de Minister over het onderwerp.




Erfelijke epilepsie
Veel rashonden lijden aan erfelijke epilepsie door inteelt. Dat is het geval bij bijvoorbeeld Border Collies, Sint-Bernards, Drentsche Patrijzen en zoals blijkt, ook bij Tollers (Nova Scotia Duck TollingRetriever). De ziekte veroorzaakt veel ellende voor de hond en de eigenaar. Epilepsie kan dodelijk zijn en is niet te genezen, dus moet het met zorgvuldig fokbeleid worden voorkomen. Helaas weigeren veel rasverenigingen goede fokregels op te stellen. Toch is dit wettelijk verplicht: artikel 3.4 Besluit houders van dieren schrijft voor dat een fokker al het mogelijke doet om ziekte bij de nakomelingen te voorkomen.

Fokken met zieke honden
Meerdere fokkers aangesloten bij de rasvereniging van Tollers lappen de wet aan hun laars. Ze fokken door met ouderdieren die epilepsie overdragen aan hun nakomelingen. Dit is onverantwoord en een garantie op verdere verspreiding van de ziekte. Veel dieren waarmee gefokt wordt, hebben broers, zussen of nakomelingen die lijden aan epilepsie of eraan zijn overleden.

Baasjes van zieke honden willen actie
Eigenaren van Tollers met epilepsie benaderden Dier&Recht met klachten over het gevaarlijke fokbeleid en het gebrek aan actie van de fokkers. Met dierenartsverklaringen en videobeelden lieten ze zien hoe de ziekte in het ras huishoudt.


Dierenmishandeling
Kelly Kessen, als dierenarts verbonden aan Dier&Recht: “Het is misdadig dat mensen willens en wetens zieke honden blijven fokken. Wat ons betreft worden zowel fokkers als de rasvereniging bestraft voor dierenmishandeling.”

Duidelijke regelgeving en openbare databank
Dier&Recht is een petitie gestart en wil via politieke weg duidelijke regels afdwingen om erfelijke ziektes als epilepsie te voorkomen. Ook pleit ze voor een openbare databank waarin de ziektes bij rashonden vastgelegd worden, zodat zieke honden en honden met een hoog risico op een ziekte niet meer ingezet worden voor de fok.

Video van een epileptische aanval bij een Toller. 



 
 

 
 
Kelly Kessen
Dierenarts
kelly@dierenrecht.nl
020 280 78 06
0644216474
 
Twitter   Facebook  
 
Dier&Recht
Tilanusstraat 8b
1091 BH Amsterdam

www.dierenrecht.nl/
www.linkedin.com/company/stichting-dier-&-recht
 
 

Geen berichten meer ontvangen van ons? Klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten