Jumbo-medewerkers in Leeuwarden vinden exotische spin tussen bananen

Foto: Peter Koomen/Facebook Dierenopvang De Wissel

Foto: Peter Koomen/Facebook Dierenopvang De Wissel Foto: Peter Koomen

Medewerkers van een Jumbo in Leeuwarden hebben vorige week een exotische spin gevonden tussen een lading bananen uit Colombia. Het dier is opgehaald door de Dierenambulance.

Lees meer over
Leeuwarden

Met behulp van grote handschoenen en een kartonnen doos is het beestje opgepakt. Omdat de medewerkers van de Dierenambulance nieuwsgierig waren naar met wat voor spin ze van doen hadden, brachten ze het beestje naar Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden om het te laten beoordelen door conservator Peter Koomen.

Die wist hen te vertellen dat het ging om een jachtkrabspin. Deze spinnen doden hun prooi met gif maar voor zover bekend zijn ze niet gevaarlijk voor de mens.

Dat de spin zich tussen de bananen verschool is niet verwonderlijk, schrijft Koomen in een mail aan de Dierenambulance die is te lezen op de site van dierenopvang De Wissel. ,,Dit zijn spinnen die ’s nachts op jacht gaan. Meestal liggen ze dan op een blad of op de grond te wachten tot er iets in de buurt komt. Overdag verstoppen ze zich in allerlei nauwe ruimtes. De ruimte tussen bananen aan een tros is zeer geschikt.’’

De reis van Colombia naar Leeuwarden heeft het dier geen goed gedaan, schrijft Koomen. ,,De spin was niet erg actief meer: misschien toch een tik gekregen van een of ander bestrijdingsmiddel, of zenuwschade opgelopen door langdurige onderkoeling.’’ Koomen heeft het dier in alcohol gedaan, nader onderzocht onder de microscoop en toegevoegd aan de collectie.

Een volledige determinatie kan hij niet geven. De meeste beschrijvingen van jachtkrabspinnen zijn al meer dan honderd jaar oud.