RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

'Manon verongelukte niet door lachgas', vader Frank wil eerherstel voor overleden dochter

Frank Soontiëns wil de eer van zijn dochter Manon herstellen

Dertig december verloor Manon Soontiëns (23) de macht over het stuur. Ze knalde tegen een boom. Ze kon uit eigen kracht de auto uitkomen en haar verwondingen leken mee te vallen. "Maak je niet druk, en tot straks", zei ze nog tegen haar vader. Niet lang daarna ging het vreselijk mis.

In eerste instantie leken de verwondingen mee te vallen. Haar ouders werden gerustgesteld en konden naar huis, Manon bleef in het ziekenhuis. De volgende dag konden haar ouders haar weer bezoeken. Maar na de eerste nacht ging het helemaal mis. Manon had zware inwendige bloedingen, zo erg dat ze op oudjaarsavond, een dag na het ongeluk, overleed.

Automobiliste
Lees ook:
Automobiliste (23) overleden na gebruik lachgas in Tilburg

Vlak na het ongeluk had Manon aan de agenten verteld dat ze een uur voordat ze ging rijden een ballon lachgas met een vriendin had gedeeld.

Volgens haar ouders werd Manon door de buitenwereld onterecht als 'lachgasdode' bestempeld. Vader Frank is op zoek naar eerherstel voor zijn dochter, want ze was veel meer dan alleen maar een 'lachgasdode'.

'Dit verdient ze niet'

"Dit label verdient ze echt niet", zegt haar vader tegen EditieNL. "Mijn dochter was geen drugsgebruiker, ze deed gewoon leuke dingen en er gebeurde weleens wat."

Toch lijkt het door alle berichtgeving over het ongeluk alsof lachgasgebruik de oorzaak was van het ongeluk. Maar dat was volgens haar vader niet zo.

'Niet de reden'

"Lachgas blijft maar heel eventjes in het lichaam, en Manon had het een uur voordat ze ging rijden gebruikt, dus dat is waarschijnlijk niet de reden van het ongeval."

De berichtgeving maakt het verdriet voor de ouders van Manon alleen maar erger. "Het is al de ergste tijd van ons leven, en dan komt dit er ook nog eens bovenop. Dat verdienen we niet."  

Kamer
Lees ook:
Kamer wil geen lachgasverbod, maar veel burgemeesters wél

"Dit past totaal niet bij het verdriet dat we al hebben, het wekt gewoon woede op. Soms gaat het even een dag goed en dan krijg je weer ergens een opmerking of je leest er iets over en dan word ik weer zo kwaad." Frank wil het voor zijn dochter rechtzetten. "Dat ze dood is gegaan door lachgas, dat zijn de feiten gewoon niet. Ik kan niet rusten als ik dit niet voor haar zou doen."