Geen warm eten in je koelkast en vier andere tips om je energie te sparen
Koken & etenDe koelkast is een van de energieslurpers in huis. Gelukkig bestaan er een paar simpele trucs om te zorgen dat je stroomrekening niet de spuigaten uitloopt.
Als je de tips hieronder in acht neemt, bespaar je tussen de 10 tot 20 euro per jaar op het energieverbruik van je koelkast alleen. Natuurlijk moet je dat op grotere schaal zien: een koelkast koop je voor een periode van zeven tot tien jaar, en op die termijn maakt een zuiniger gebruik een significant verschil. Zeker wanneer je ook op de energieconsumptie van de andere toestellen in huis let (je televisie en spelconsole niet in stand-by laten staan, helpt daarbij flink).
1. Koele plaats. Wanneer je de koelkast laat installeren, is het eventjes opletten waar je dat doet. Op een zo koel mogelijke plaats dus, zodat het apparaat bij de koeling van de waren die je erin legt niet te veel moet compenseren voor de buitentemperatuur.
Je keuze is daarbij natuurlijk goeddeels beperkt door de indeling van je keuken, maar toch zijn er een paar dingen om op te letten: niet te dicht bij de oven, en ook liefst niet aan grote ramen waar de zon constant doorheen schijnt tijdens de warme maanden.
2. Geen warm eten. Kliekjes die naar de koelkast verdwijnen voor later. Min of meer om dezelfde reden als de zonet genoemde: wanneer er warm eten in de koelkast komt, verspilt ze extra energie om te compenseren voor die warmte. Dat geldt zeker wanneer je ze in het vriesvak stopt. Eerst even laten afkoelen naar kamertemperatuur dus. Zorg er ook voor dat alle zakjes goed zijn afgesloten: vooral warme lucht kost veel meer energie om af te koelen.
3. Zorg dat er zich geen ijslaag vormt. Een dikke laag ijs in het vriesgedeelte of het vriesvak vraagt meer energie van je toestel. 10 procent meer energie zelfs, per 2 millimeter ijslaag. Dat gaat, bij een gemiddelde koelkast met vriezer, al om 10 euro per jaar extra op de rekening. De beste remedie hiertegen is je vriezer één tot twee keer per jaar laten ontdooien.
4. Vol is beter dan leeg. Een lege koelkast kost meer energie om te koelen dan een volle. Dat komt omdat voedsel dat gekoeld is zelf een verkoelende werking heeft. Een lege koelkast trekt ook meer warme lucht wanneer je de deur opent, en lucht vraagt meer energie om af te koelen dan voedsel.
Ook belangrijk, om dezelfde reden, is het volume van je koelkast afstemmen op de grootte van je gezin: een stel zonder kinderen heeft een veel kleinere koelkast nodig dan een gezin.
5. Kies je koelkast goed. Je verbruik begint al vanaf het moment dat de koelkast wordt geïnstalleerd, waarna het ding natuurlijk constant aan blijft staan. Daarom is het belangrijk dat je meteen al een koelkast kiest die niet te veel energie verbruikt.
De beste raadgever daarbij is het energielabel: A+++ is momenteel de top. Maar er zijn al fabrikanten die koelkasten met A+++-10 procent verkopen of zelfs A+++-20 procent. Ze kosten doorgaans een paar honderden euro’s meer, maar op termijn van enkele jaren haal je dat er minstens weer uit op je energierekening. Zeker als je de andere tips in dit overzicht ook in acht neemt.
Rommeltje in de koelkast? Joost Dijksgraaf van Tubantia kreeg vorig voorjaar advies over de houdbaarheid van voedsel in je ijskast. Let op, deze video bevat schokkende beelden voor mensen met een zwakke maag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eerste hulp bij verslikken tijdens het kerstdiner: 'Spoor de persoon die zich verslikt vooral aan om goed te hoesten’
-
49
Nu we allemaal snotteren of grieperig zijn: ‘Door eten van kippensoep krijg je extra vitaminen binnen’
Wanneer je verkouden of grieperig bent, zijn alle middeltjes die je beter kunnen doen voelen welkom. Zoals kippensoep bijvoorbeeld: vaak wordt gezegd dat dit gerecht kan helpen om intens hoesten of snotteren tegen te gaan, maar is dat ook echt zo? Martijn Peters, wetenschapsredacteur van de Vlaamse nieuwssite Het Laatste Nieuws, scheidt de feiten van de fabels. -
PREMIUMExpert
80 procent van onze voeding bevat ‘sluipsuikers’: zo krijg je er minder van binnen
Wie minder suiker probeert te consumeren, weet vaak niet dat suiker in allerlei gedaantes bestaat. Deze ‘sluipsuikers’ zitten in maar liefst 80 procent van onze voeding verstopt en zijn, helaas, net zo ongezond als ‘gewone’ suiker. Een voedingsexpert legt uit wat de gevaren zijn voor je lichaam en hoe je ze kunt vermijden. -
Fransen blijven foie gras eten, wat ze er in het buitenland ook van mogen vinden
De Fransen gaan likkebaardend de Kerstdagen tegemoet. Dan staat namelijk overal weer foie gras op tafel: eenden- of ganzenlever. In Nederland en andere landen is foie gras verboden, omdat dieren ervoor mishandeld worden. -
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Koken & eten
Levert finale Heel Holland Bakt volgende week een verrassing?
-
-
-
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
Sporten is gezond, ook voor je hart. Maar in een klein aantal gevallen kan een intensieve belasting van het hart nadelig of zelfs fataal zijn. Als je heel veel sport, verandert je hart van grootte en vorm, dat wordt wel een sporthart genoemd. Cardioloog Frank Timmermans legt uit wanneer te veel sporten ongezond wordt en welke risico’s je loopt. -
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
De recherche heeft 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept bij criminelen, die ze gebruikten om mensen digitaal te beroven. Grote kans dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Zeven tips om phishing te herkennen.
-
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
-
En IS HET WAT?
Snackbox met ‘gezonde’ knabbels: ‘Ik zou het niet kopen’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: en, is het wat? Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman de gezonde snackbox van Graze. -
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken