RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Grootste koersval in vijf jaar voor Chinese beurs door coronavirus

De handel van Chinese aandelen kelderde in jaren niet zo hard. Beeld © EPA

De beurs van Shanghai is vanochtend 9,1 procent lager geopend. De Chinese aandelen maakten sinds 2015 niet zo'n grote koersdaling. De beurs zou een week gesloten zijn voor Chinees Nieuwjaar, maar de opening werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Vooral productiebedrijven en bedrijven die consumptiegoederen verkopen zijn flink in koers gedaald. Volgens Bloomberg kelderden de aandelen van 2600 bedrijven met het maximum van 10 procent.

Economische
Lees ook:
Economische impact coronavirus 'groter dan SARS'

Maatregelen nationale bank

De Chinese nationale bank (PBOC) had al rekening gehouden met een flinke daling en stelde meer geld beschikbaar voor de financiële markten. Daarmee wil de bank voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als beleggers massaal aandelen verkopen.

Chinees Nieuwjaar

De beurs werd op 23 januari gesloten vanwege het Chinees Nieuwjaar en zou een week gesloten blijven. Eigenlijk zouden ze afgelopen vrijdag weer open gaan, maar in verband met het coronavirus werd besloten dat tot maandag uit te stellen.

De beurs in Hongkong ging vorige week alweer open en leverde sindsdien ook behoorlijk in.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse corona-evacués gearriveerd in Eindhoven

Door het coronavirus getroffen gebieden helpen

Eerder dit weekend kondigde de PBOC al maatregelen aan om bedrijven in de door het coronavirus getroffen gebieden te helpen. Banken kregen daarvoor meer geld beschikbaar van de centrale bank en werden verzocht om bijvoorbeeld de rentetarieven van leningen aan bedrijven in het gebied te verlagen.

Dodental opgelopen

Het aantal doden door de nieuwe ziekte is opnieuw opgelopen. Het coronavirus heeft inmiddels aan 350 mensen het leven gekost. Het aantal besmettingen ligt inmiddels op ruim 14.500. Alle sterfgevallen en zo goed als alle besmettingen zijn in Wuhan en directe omgeving.  

Chinese groei neemt af: komt het land in de problemen?

03:30
In 2019 groeide de Chinese economie met 6,1 procent en dat was de laagste groei in 29 jaar tijd. In 2019 groeide de Chinese economie met 6,1 procent. De laagste groei in 29 jaar tijd. Reden tot zorg voor de Chinezen?