Terug naar de krant

Somalië roept noodtoestand uit vanwege sprinkhanenplaag

Leeslijst Nieuws
Zwermen zo groot als steden trekken door Oost-Afrika en vreten alles kaal. Somalië is het eerste land dat de noodtoestand heeft uitgeroepen.
Leeslijst

Somalië heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de grootste sprinkhanenplaag in zeventig jaar. De insecten hebben de voedselvoorraden verwoest van één van de armste en kwetsbaarste regio’s ter wereld, waardoor hongersnood dreigt.

„Buitengewoon grote zwermen” sprinkhanen hebben een groot deel van de gewassen opgegeten, stelt het Somalische ministerie van Landbouw volgens persbureau AFP. Zwermen zo groot als steden trekken door Oost-Afrika en richten behalve in Somalië grote schade aan in Soedan, Eritrea, Djibouti en Kenia. Ook in de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba, zijn inmiddels sprinkhanen gespot. Somalië is het eerste land dat de noodtoestand heeft uitgeroepen.

Lees ook Sprinkhanen vreten Oost-Afrika kaal
Een man jaagt op woestijnsprinkhanen in de buurt van Enziu, 200 kilometer ten oosten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Experts waarschuwen volgens persbureau AP dat als er niet wordt ingegrepen, er rond juni nog vijfhonderd keer zo veel sprinkhanen zullen zijn. Vanaf dan zullen de zwermen door de droogte vanzelf gaan slinken. In Kenia zijn vijf sproeivliegtuigen met insecticide ingezet, die moeten voorkomen dat de plaag doortrekt naar Oeganda en Zuid-Soedan.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in