Veel belangstelling in Komen voor Holocaust-getuigenis

Al bij het binnenkomen stond iedereen recht als blijk van respect voor Paul Sobol. © foto ZB
Redactie KW

In een overvolle didactische sportzaal van het Koninklijk Atheneum Jacqmain kwam Paul Sobol (93) getuigen over de gruwelen van de Holocaust die hij als 14-jarige heeft gekend.

Paul Sobol is de verteller en schrijver van het pedagogische boek ‘Ik herinner me Auschwitz’ dat de moderne mens en jeugd moet aanzetten om nooit meer tot deze daden over te gaan. Hij is wellicht een van de laatste getuigen die het kamp overleefde. Paul Sobol werd geboren in Parijs 1926. Twee jaar later verhuisde zijn familie naar Brussel. Tijdens de Duitse invasie fuseert de familie Sobol met de Belgische bevolking. In 1941 hervatte hij zijn studies tot 1942. Het dragen van de Joodse ster en registratie zal de familie ondergronds drijven.

Paul Sobol wordt in deze jaren Robert Sax genoemd. Op 13 juni 1944, terwijl de geallieerde troepen oprukken in Frankrijk, wordt de familie Sobol gearresteerd door de Gestapo. Ze worden meegenomen naar de Dossin-kazerne in Mechelen en zullen deel uitmaken van konvooi nr. 26 van 31 juli 1944, dat vanuit de Dossin-kazerne als laatste het Belgische grondgebied in de richting van Auschwitz zal verlaten. Bij zijn aankomst in Auschwitz werd Paul Sobol toegewezen aan een timmerlieden Kommando.

Hij zal tijdens zijn gevangenschap meerdere activiteiten uitoefenen. Op 18 januari 1945, vanwege de geallieerde opmars, wordt hij gedwongen deel te nemen aan een dodenmars naar het kamp Gross-Rosen vanwaar hij zal worden opgesloten met zoveel anderen in wagons op weg naar een bijgevoegd kamp van Dachau. Tijdens deze reis vecht iedereen om te overleven. Slechts 20 procent van de werknemers overleeft deze reis.

Ouders nooit teruggekomen

Op 25 april 1945, na een bombardement, vluchtte Paul Sobol. Hij zal zijn toevlucht zoeken in een dorp onder Franse gevangenen die door de Amerikanen zullen worden vrijgelaten worden op 1 mei 1945 en zal terugkeren naar België, waar hij zijn zus terugvindt. Haar jongere broer en haar ouders zijn nooit teruggekomen. Het bleef tijdens zijn getuigenis muisstil in de zaal en soms viel er ook een traan bij ontroerende beelden en zinnen die hij naar voor bracht waarbij vele harten beroerd werden. (ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier