Het aantal geregistreerde lifestyle- en burn-outcoaches is sinds 2015 bijna verviervoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Hebben we tegenwoordig veel vaker professionele hulp nodig?

"In vroegere tijden hield je het geheim als je naar een coach ging, maar dat taboe is er nu wel af", zegt Miriam Oude Wolbers van NOBCO, de beroepsvereniging van coaches. "Een coach wordt nu gezien als een steuntje in de rug, een extra paar ogen." Oude Wolbers registreert vooral een toename in het aantal lifestyle- en stresscoaches. Met name coaches die helpen na een burn-out.

Lees ook

'Zorgelijke ontwikkeling'

Een van die vele coaches is Fleur Brunninkhuis. Zij helpt mensen met hun reïntegratie na een burn-out. Veel van haar cliënten ('coachees') zijn millenials. Ze ziet hen opbranden. "Veel van mijn coachees eisen teveel van zichzelf. Leggen de lat heel hoog en willen vooral voldoen aan de eisen en verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt. Maar ze staan te weinig stil bij wat hen nu echt gelukkig maakt. Uiteindelijk lopen ze vast. Ik probeer ze te leren meer vanuit het hart in plaats vanuit het hoofd te leven."

Psychiater Dirk de Wachter vindt de toename van coaches een zorgelijke ontwikkeling. "Het gaat me niet om de persoon van de coach, maar om het probleem van de samenleving, die meer en meer betalend professioneel wordt in plaats van barmhartig, mededogend, vriendschappelijk en zorgzaam."

Dirk de Wachter
Bron: EenVandaag
Dirk de Wachter

Geluk lijkt afdwingbaar

De Wachter ziet liever dat problemen in de familie- of vriendenkring worden besproken in plaats van bij een professionele coach. Daarnaast betreurt hij het dat mensen droevige en niet-leuke kanten van het leven niet meer lijken te accepteren. "Geluk lijkt afdwingbaar. Veel mensen twijfelen, en weten niet meer hoe ze verder moeten. Ze koesteren de illusie dat iemand anders wel weet hoe het met hen verder moet. Maar ongeluk of treurnis horen nu eenmaal ook bij het leven."

Fleur Brunninkhuis beaamt dat een luisterend oor van vrienden en familie broodnodig is, maar denkt dat mensen die zijn vastgelopen vaak meer baat hebben bij een professionele coach. "Van nature gaan we in gesprekken uit van onszelf. Wat zou ik doen in een bepaalde situatie? Terwijl dat vaak niet het beste is voor degene die is vastgelopen. Als je geen burn out hebt ervaren, kun je je niet voorstellen hoe dat voelt. Professionele hulp is daar echt bij nodig.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.