Direct naar artikelinhoud
OORLOG IN SYRIE

VS beschuldigen Rusland van luchtaanval op hulpkonvooi nabij Aleppo

Eén van de gebomdardeerde vrachtwagens in het hulpkonvooi van de VN en de Rode Halvemaan.

Washington houdt Rusland verantwoordelijk voor de luchtaanval op een hulpkonvooi nabij de belegerde Syrische stad Aleppo waarbij twaalf burgers gedood werden. Daarmee wordt de kans dat beide grootmachten gaan samenwerken in de Syrische burgeroorlog wel heel klein. De Verenigde Naties stellen dat de luchtaanval een oorlogsmisdaad is indien die opzettelijk gebeurde. Zonet schortte de VN, na nieuwe luchtaanvallen op Aleppo, alle hulpkonvooien naar Syrië op. Dat meldt de BBC.

"We weten nog niet of het de Russen waren of het regeringsleger. In elk geval mogen de Russen dergelijke actie niet ondernemen, maar ze hebben ook de verantwoordelijkheid het regeringsleger te verhinderen zo'n aanval uit te voeren", zo stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Oorlogsmisdaad
Volgens de VN bracht het konvooi van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties en de Rode Halvemaan hulpgoederen naar de stad Uram al-Kubra, bewesten Aleppo, toen het gisteravond werd aangevallen. Zeker 18 van de 31 vrachtwagens in het konvooi werden geraakt tijdens de raid.

Ook een opslagplaats van de Rode Halvemaan werd zwaar beschadigd tijdens de aanval. VN-chef Stephen O'Brien verklaarde dat alle betrokken partijen op de hoogte waren van het konvooi, dat hulpgoederen naar 78.000 mensen bracht. Hij waarschuwde dat indien de vrijwilligers en hulpverleners met opzet geviseerd werden, dit zou behandeld worden als een oorlogsmisdaad.

Het hulpkonvooi van de VN en de Rode Halvemaan dat gisteren werd gebombardeerd.

Wapenstilstand
De luchtaanval kwam er nadat de zevendaagse wapenstilstand in de Syrische burgeroorlog ten einde liep. Het bestand tussen de Syrische oppositie en de regering werd al meermaals geschonden, onder meer door president Assads weigering hulp toe te laten in Aleppo.

De relatie tussen de VS, dat rebellengroepen steunt en Rusland, een bondgenoot van de regering, was al gespannen nadat een luchtaanval van de door de Amerikanen geleide coalitie op IS-gebied zaterdag het leven kostte aan 62 regeringssoldaten.

Gisteren opperden zowel de VS als Rusland nog dat het staakt-het-vuren, dat zondag om middernacht eindigde en om de 48 uren hernieuwd zou worden, nog kan gered worden. Maar gisteravond noemde woordvoerder John Kirby van het Amerikaanse buitenlandministerie de aanval op het hulpkonvooi een "flagrante schending" van de wapenstilstand. Kirby zei dat de VS "de samenwerking met Rusland opnieuw zal moeten bekijken".

Gisteren kwamen minstens 20 burgers, waaronder een meisje van een jaar oud, om tijdens nieuwe luchtaanvallen op delen van de stad Aleppo die in handen zijn van de rebellen. Volgens Rusland voerden rebellengroepen mortieraanvallen uit op posities van het regeringsleger in het zuidwesten van de stad.

Hoe het nu verder moet met het staakt-het-vuren staat bovenaan de agenda van de top in New York van de 20 landen in de International Syria Support Group, waaronder ook de VS en Rusland.

Hulpkonvooien opgeschort
Na de luchtaanval op een humanitair konvooi van de Verenigde Naties in Syrië gisteren, schorten de humanitaire organisaties van de volkerenorganisatie alle verdere hulpkonvooien in dat land op, zo heeft VN-woordvoerder Jens Laerke vandaag bekendgemaakt.

"Alle konvooien zijn opgeschort in afwachting van een nieuwe evaluatie van de veiligheidssituatie in Syrië", zei Laerke namens het Coördinatiebureau voor Humanitaire Hulp van de VN (Ocha). Niettemin blijven de VN bereid mensen te helpen in Syrië, voegde hij eraan toe.

Bij de aanval zijn twaalf mensen omgekomen, onder wie een medewerker van de Syrische afdeling van hulporganisatie Rode Halve Maan. Achttien van de 31 aan het konvooi deelnemende vrachtwagens zijn getroffen.

Onderzoek
Laerke vertelde dat de Syrische regering en de rebellen, alsmede hun respectievelijke Russische en Amerikaanse bondgenoten, omtrent het konvooi waren ingelicht. Alle partijen hadden hun akkoord voor het transport gegeven, aldus de woordvoerder, die een onderzoek eiste.

Indien blijkt dat de aanval een gerichte daad is, zou dit neerkomen op een oorlogsmisdaad, zei Stephen O'Brien, hoofd van Ocha.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin heeft meegedeeld dat het Russische leger een onderzoek instelt. Tevens beklemtoonde hij dat de wapenstilstand pas kan hernemen als de "terroristen" een punt achter hun aanvallen op stellingen van het regeringsleger zetten. "Uiteraard zou het ook goed zijn als onze Amerikaanse collega's niet meer per vergissing de Syriërs bombarderen", voegde Peskov er aan toe.

http://deredactie.be/permalink/1.2772777