RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Lowlands krijgt carport met 90.000 zonnepanelen

Bezoekers van muziekfestival Lowlands kunnen vanaf volgend jaar hun auto parkeren onder de 'grootste solarcarport ter wereld'. Festivalorganisator Mojo en energieproducent Solarfields leggen op het festivalterrein in Flevoland een zonnepark van 35 hectare aan, oftewel grofweg vijftig voetbalvelden.

De bouw moet in november beginnen en in mei 2021 moet de zonnecentrale operationeel worden, meldt Mojo. Festivalgangers kunnen vanaf dan hun auto overdekt parkeren onder de 90.000 zonnepanelen. Die leveren opgeteld 35 megawattpiek aan elektriciteit, genoeg om zo'n 10.000 huishoudens van zonnestroom te voorzien. De solarcarport blijft permanent op de locatie staan.

Geen vervuilende generatoren meer

Tot nog toe is Lowlands voor zijn stroom afhankelijk van vervuilende generatoren. De energieopwekkende 'carport' maakt die overbodig. Volgens de bedrijven staat de opbrengst gelijk aan de hoeveelheid stroom voor wel honderd festivalweekenden per jaar.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg hoopt dat het zonnedak bezoekers inspireert om ook hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld. "Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken."

Doorbraak
Lees ook
Doorbraak met transparant zonnepaneel: mooier en efficiënter