Luister naar

The Last Reformation doet duiveluitdrijvingen bij Nederlandse kinderen

Nieuws
The Last Reformation, een Deense charismatische beweging, voert ook in Nederland bij kinderen rituelen uit om duivels uit te drijven. Deskundigen noemen de beweging fundamentalistisch en pleiten voor een verbod.
Remco van Mulligen Remco van Mulligen
maandag 27 januari 2020 om 22:45 aangepast 10:35
Op De Betteld in Zelhem drijft Torben Søndergaard demonen uit bij een jongen.
Op De Betteld in Zelhem drijft Torben Søndergaard demonen uit bij een jongen. beeld youtube

Hilversum

Tv-programma De Monitor van KRO-NCRV bracht dit maandag naar buiten. De uitzending laat zien hoe op christelijke camping De Betteld in Zelhem een duiveluitdrijving plaatsvond. Torben Søndergaard, leider van The Last Reformation, schreeuwt vlakbij een jongen van rond de twaalf ‘Ga uit. Nu meteen. Vertrek.’

Een jaar geleden raakte de beweging in opspraak. De Deense documentaire Guds bedste børn (’Gods beste kinderen’) liet zien dat The Last Reformation duivels uitdreef bij kinderen, onder andere om hen te ‘genezen’ van alvleesklierkanker en autisme. Na de uitzending is de Deense wet aangepast om deze praktijken strafbaar te maken. Søndergaard vluchtte daarop naar de Verenigde Staten.

In Nederland is de beweging nog steeds actief. De Monitor stelt dat in ons land tweehonderd ‘contactpersonen’ van The Last Reformation wonen. De aanhang in totaal is nog vele malen groter. The Pioneer School, een soort trainingsinstituut van de beweging, is volgens het programma sinds kort gevestigd op de Veluwe.

Sinds 2012 is The Last Reformation actief en voert de beweging rituelen voor genezingen en duiveluitdrijvingen uit. Twee maanden geleden bracht Pointer (ook van KRO-NCRV) al naar buiten dat de beweging bij kinderen duiveluitdrijvingen doet.

niet strafbaar

Er is weinig tegen The Last Reformation te doen, stelt Karin Krijnen van Sektesignaal. Dit orgaan, het enige dat sektarische activiteit in Nederland monitort, verloor vanaf dit jaar haar overheidssubsidie.

‘Het Sektesignaal zit in het voorportaal naar of je echt de strafwet overtreedt’, vertelt Fokko Oldenhuis, hoogleraar Religie en Recht, in de uitzending. The Last Reformation zit in een grijs gebied, vindt hij. ‘Je zou overheidsinstanties moeten hebben die gevraagd en ongevraagd kunnen zeggen: vereniging x of y is een schadelijke vereniging die je zou moeten verbieden.’

Margrite Kalverboer, kinderombudsvrouw, vertelt dat het Kinderrechtencomité oordeelde dat dit soort duiveluitdrijvingen schadelijk is. Ze vindt dat de overheid deze praktijken moet erkennen als kindermishandeling.

The Last Reformation zelf wilde niet reageren. ‘Jullie hebben allemaal agenda’s’, wilde woordvoerder Mark nog wel kwijt. Hij wilde niet zeggen of de duiveluitdrijvingen bij kinderen nog steeds plaatsvinden.

Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter vindt de uitdrijvingen bij kinderen ‘heel schadelijk’. ‘Je zegt tegen een kind: mijn probleem komt doordat ik de duivel in me heb.’ <

fundamentalistisch

The Last Reformation is actief sinds 2012. Volgens theoloog Miranda Klaver is wat Søndergaard doet ‘een vorm van fundamentalisme’ zoals ook andere religies dat kennen. ‘Hij leest de Bijbel heel letterlijk - maar ook selectief. Jezus zegt ook “als je oog je tot zonde verleidt, ruk ‘m uit”. Dat wordt nooit letterlijk genomen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Nederlands hervormde kerk in Landsmeer raakte leeg in 2002 en werd in 2015 verkocht aan de van oorsprong Filipijnse Iglesia Ni Cristo.

Protestants noorden ontkerkelijkte sneller dan katholiek zuiden. Landsmeer spant voorlopig de kroon

Protestantse kerken zagen hun ledenaantallen eerder teruglopen dan katholieke en Noord-Nederland ontkerkelijkte forser dan het roomse zuiden. Na een vertraging begin deze eeuw gaat de secularisering nu harder dan ooit.

Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'

Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Afbeelding

Kleurrijk nieuw jaar voor hindoes

Ieder jaar in februari of maart breken grote delen van India uit in een kleurrijke feestvreugde. Tijdens het Holi-feest vieren hindoes zowel nieuwjaar als de overwinning van het goede op het kwade, van de lente op de winter.