Wekdienst 27 januari
NOS Nieuws

Wekdienst 27/1: noodplannen tegen lerarentekort en koning bij Auschwitz-herdenking

Goedemorgen! De vier grote steden overhandigen vandaag hun noodplannen voor het lerarentekort aan minister Arie Slob van Onderwijs. En Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte zijn aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Auschwitz.

De regen trekt naar het oosten weg. In de loop van de dag kunnen er wel enkele buien vallen. De temperatuur ligt rond 9 graden en er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind. De komende dagen blijft het wisselvallig en waait het soms stevig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag ontvangt de minister van Onderwijs, Arie Slob, de plannen voor het lerarentekort van de G4-steden. Daaronder vallen de vier grootste steden van het land: Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De steden hebben noodmaatregelen op papier gezet om het lerarentekort op te lossen.
  • Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte zijn vandaag aanwezig bij de Auschwitz-herdenking. Het is vandaag 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp van de nazi's werd bevrijd. Bij de herdenking zijn ook Holocaust-overlevenden aanwezig.

Wat heb je gemist?

De Chinese autoriteiten hebben de vakantie ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar in het hele land verlengd vanwege het nieuwe corona-virus. De vakantie duurt eigenlijk tot en met donderdag, maar is nu verlengd tot en met het weekeinde. Dat moet voorkomen dat veel vakantiegangers de komende dagen terug naar huis gaan en het virus onderweg verspreiden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Metropole Orkest heeft een Grammy gewonnen in de categorie 'Best Arrangement, Instruments and Vocals'. Ze waren ook genomineerd in de categorie 'Best World Music Album', maar die prijs ging aan hun neus voorbij.

Het orkest krijgt de Grammy voor dit nummer:

Ze waren de enige Nederlandse genomineerden die met een prijs naar huis gingen. Zo was de 19-jarige producer YoungKio genomineerd voor 'plaat van het jaar' met het nummer Old Town Road, waar hij de beat voor maakte. Die Grammy ging naar Billie Eilish voor het nummer Bad Guy.

Ook dirigent Jaap van Zweden, De Nederlands-Turkse band Altin Gün en dirigent Marc Albrecht vielen niet in de prijzen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl