Direct naar artikelinhoud
Rekenkamer

Rekenkamer: Inburgering is verslechterd

Nieuwe Nederlanders tijdens de Nationale Naturalisatiedag in 2012. Sinds 2013 zijn mensen verantwoordelijk voor hun eigen inburgering en dat pakt desastreus uit, stelt de Algemene Rekenkamer.

Mensen zélf verantwoordelijk maken voor hun inburgering? Dat idee, sinds 2013 overheidsbeleid, pakt desastreus uit. Zo valt althans op te maken uit bevindingen van de Algemene Rekenkamer, die vandaag een rapport over het huidige inburgeringsbeleid aan de Tweede Kamer stuurt.

In 2013 trad de nieuwe Wet Inburgering in werking. Onder de oude wet, uit 2007, waren gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. In 2011 veranderde dit. Mensen werden verantwoordelijk voor hun eigen inburgering. Ze moesten sindsdien een school zoeken en geld vinden om cursussen te betalen.

Die omslag, bedoeld om mensen te activeren, heeft juist tot een lagere deelname aan inburgeringscursussen en lagere slagingspercentages geleid. Mensen vinden moeilijk hun weg in het oerwoud van 165 cursusaanbieders. Er is geen goede informatie en cursussen worden slecht getoetst.

Mensen moeten in drie jaar inburgeren, maar overschrijden die termijn massaal. De helft van degenen die in januari 2013 'inburgeringsplichtig' werden, heeft niet aan de plicht voldaan. Slechts een derde is geslaagd. Dat is een forse daling. Vergeleken met 2007 slaagt de helft minder mensen voor het examen. Het aantal mensen dat een hoger taalniveau haalt dan strikt nodig daalde drastisch.

Mensen vinden moeilijk hun weg in het oerwoud van 165 cursusaanbieders. Er is geen goede informatie en cursussen worden slecht getoetst