main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 januari 2020 — 15:22

‘Miljoenen Nederlanders betalen zich scheel aan energie en telecom’

Eén op de vijf Nederlanders stapt nooit over van energieleverancier, zorgverzekeraar of telecomprovider. Zij betalen daarom vaak honderden euro’s meer dan nodig is. Dat meldt het AD.

Dit blijkt althans uit analyses van vergelijkingssites Pricewise en Indepencer op basis van gegevens van meer dan een miljoen mensen. Doordat een grote groep nooit overstapt betalen zij honderden euro’s te veel. Wie steeds op zoek gaat naar de laagste prijs, zou uiteindelijk zo’n duizend euro per jaar kunnen besparen.

Onwetend

De telecommarkt (1997), de energiemarkt (2004) en de zorgverzekeringenmarkt (2006) werden in de afgelopen 25 jaar geliberaliseerd. De gedachte hierachter was: meer keuze, meer concurrentie en dus lagere prijzen.

Miljoenen mensen, vaak 65-plussers of laagopgeleiden met een laag inkomen, zijn volgens de analyse echter nog steeds klant bij de bedrijven die uit staatsinstellingen als de PTT voortkwamen. “De reden is een combinatie van niet weten, niet kunnen en niet willen’’, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise.

Speuren naar minder betalen

Het grootste deel van de mensen stapt wel geregeld over, het gaat hier vooral om 50-plussers die goed verdienen. Zij speuren volgens het AD goed naar aanbieders met lagere kosten.

LEES OOK: ‘Nederlandse energierekening gaat niet omhoog door Europese klimaatplannen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer