RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nee tegen 5G: wereldwijde demonstratie tegen nieuw mobiel internet

Tegenstanders tijdens het landelijk protest tegen 5G in 2019 Beeld © ANP

Supersnel mobiel internet: voor de meeste mensen zal dit ideaal klinken, maar niet iedereen is er blij mee. Vandaag demonstreren mensen wereldwijd tegen de komst van 5G. Zij vinden dat er meer onderzoek nodig is naar de veiligheid voordat het wordt uitgerold. Maar volgens het RIVM is het gebruik veilig.

Ook in Nederland zijn er mensen die helemaal niets zien in de nieuwe generatie mobiel internet genaamd 5G, de snellere opvolger van 4G (dat nu op de meeste telefoons zit). Vandaag komen demonstranten samen op de Dam in Amsterdam om te protesteren. Maar lang niet alle geïnteresseerden zullen er zijn, 'vanwege de vele straling in die stad', zegt organisator Rob Verboog aan RTL Nieuws.

"Mijn vrouw is er één van, die ligt binnen kwartier plat in het centrum van Amsterdam." Volgens hem is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de straling van 5G. Daarom wil hij dat de uitrol van 5G wordt opgeschort, in ieder geval tijdelijk.

5G:
Lees ook:
5G: supersnel, maar je hebt er wel een nieuwe telefoon voor nodig

Onlangs bracht het RIVM samen met Agentschap Telecom een rapport naar buiten over de gevaren voor 5G, waarin ze voorzichtig concludeerden dat het veilig is. Maar voor Verboog is dat niet genoeg. "Voordat je een nieuw product op de markt gooit, of het nou een medicijn is of een ander product, doen we allerlei testen. En mobiele data gooien we er gewoon in."

Volgens Verboog zijn er enorm veel klachten die verband houden met straling, zoals slaapstoornissen, tinnitus, hoofdpijn en zelfs soorten eczeem. Met zijn demonstratie hoopt hij ook mensen te bereiken die nu nog met dit soort vage klachten bij een huisarts of specialist lopen.

Kleine antennes

Eén van de redenen dat mensen zich zorgen maken over 5G, is dat voor het netwerk meer (vooral kleinere) antennes nodig zijn. Bovendien blijven ook de 3G- en 4G-netwerken in de lucht. Deze bezorgdheid over gezondheidsrisico's was eerder voor de gemeente Amsterdam al reden om kritische vragen te stellen over de uitrol van 5G in de stad.

Die zorgen proberen het RIVM en het Agentschap Telecom weg te nemen met hun nieuwe onderzoek. De 5G-zendmasten die in de Nederlandse straten komen te staan, zullen niet méér elektromagnetische straling veroorzaken dan is toegestaan, zeggen zij. Daarbij wijzen ze erop dat in de wetenschappelijke literatuur geen bewijs is dat 'blootstelling onder de limieten' schadelijk is voor mensen.

Razendsnel internet en zelfrijdende auto's: dit brengt 5G ons

04:11
Wat is 5G precies en hoe gaat het ons leven veranderen? Techverslaggever Harm Teunis maakte hier in 2019 deze video over.

Binnen de limieten

Voor hun onderzoek keken het RIVM en Agentschap Telecom naar wetenschappelijke literatuur en deden ze sterktemetingen bij proefopstellingen van 5G-zendmasten. Bij de proefopstellingen blijft de straling binnen de limieten die de Europese Unie adviseert: de straling komt uit op zo'n 2 tot 5 procent van de referentieniveaus in de EU-aanbeveling. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met die van de bestaande 4G-zendmasten. 

In Nederland zit er geen wettelijke limiet aan de blootstelling aan die straling, maar er is afgesproken dat die onder Europese advieslimiet blijft. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil dat wel graag opnemen in de wet.

Gebruik van 5G is dus voorlopig veilig, is de voorzichtige conclusie van het RIVM en Agentschap Telecom. Toch houden ze ook een kleine slag om de arm: "Of de inzichten veranderen, zal nog moeten blijken."

Straling
Lees ook:
Straling door 5G onder limiet, maar meer onderzoek nodig