E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
23 januari 2020
Beste lezer,

Deze week is er veel aandacht besteed aan de Holocaust. Terecht wordt deze zwarte periode uit de geschiedenis uitgebreid herdacht. Door het herdenken van de Holocaust (en andere genociden) kunnen we lessen trekken en hopelijk voorkomen dat dergelijke gruwelijkheden ooit weer gepleegd zullen worden.

Nieuwe generaties moeten leren waartoe de mensheid in staat is. Discriminatie en vervolging op basis van geloof, ras, nationaliteit, politieke overtuiging zijn overal en altijd onacceptabel en moeten bestreden worden. Des te triester is het te moeten constateren dat ook na 1945 nog genocides zijn gepleegd, discriminatie en vervolging op basis van geloof, ras, nationaliteit en dergelijke voorkomen.

Het religieuze extremisme van de ChristenUnie

Sinds enkele weken besteden we in een serie artikelen aandacht aan de politiek van de ChristenUnie met betrekking tot Israël en Palestina. Waarom? Omdat de politiek van de ChristenUnie wordt gekenmerkt door een religieus extremisme dat volgens ons niets te maken heeft met waarden als barmhartigheid, solidariteit en opkomen voor de onderdrukte medemens. En er blijkt al helemaal geen respect voor het internationaal recht uit.
Tot nu toe gepubliceerde artikelen:

01 Het religieuze extremisme van de ChristenUnie >
02 Minachting voor Palestijnen en recht kenmerkt Israël-politiek ChristenUnie >
03 Volgens de ChristenUnie is er van Israëlische bezetting geen sprake >
Half november sloeg de ChristenUnie aan op de bindende uitspraak van het Europese Hof van Justitie over importproducten uit de Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) in bezet Palestijns gebied. Die mogen niet als ‘Made in Israel’ in de EU worden verkocht, oordeelde de hoogste Europese rechter. Wijn, dadels en andere koloniale producten moeten een eigen etiket hebben, zodat de consument weet dat ze afkomstig zijn uit de illegale nederzettingen en ze desgewenst links kan laten liggen. Met het ‘Made in Israel’-etiket verloren de kolonisten ook de financiële voordelen die zij dankzij dat opschrift lang ten onrechte hadden genoten.

Kamerlid Voordewind kwam namens de ChristenUnie direct in actie. Hij diende een motie in, waarin hij de uitspraak van het Hof "eenzijdig" noemde. Speciale etiketten moeten volgens hem "voor alle bezette gebieden" worden ingevoerd – bijvoorbeeld ook "voor Turkije ten aanzien van de bezetting van delen van Cyprus" – of voor helemaal niemand. Anders is etikettering ‘onrechtvaardig’ en ‘discriminerend’, meent Voordewind.
De 16-jarige Palestijnse jongen Fawzi al-Junaydi werd op 8 december 2017 in Al-Khalil (Hebron) door 23 Israëlische militairen opgepakt, geboeid, geblinddoekt, zwaar mishandeld en in de gevangenis gegooid. Hij zou militairen met stenen hebben bekogeld, een beschuldiging die hij ontkende. Fawzi’s lot is illustratief voor het leven onder bezetting, die volgens de ChristenUnie geen bezetting is.

‘Betwist gebied’ voor even ‘bezet gebied’

Dat de partij daarvoor geen zee te hoog gaat blijkt ook uit de tekst van de motie. Voor het eerst in haar bestaan erkende de ChristenUnie daarin dat Israël de Westoever en Oost-Jeruzalem bezet houdt. Dat mag een aardverschuiving heten, want traditioneel ontkent ze in alle toonaarden dat er een bezetting bestaat. Volgens de partij zijn de gebieden niet bezet, maar ‘betwist door Israëli’s en Palestijnen’.

Het ontkennen van de Israëlische bezetting is een speerpunt van de partij en van de Israël-lobby in het algemeen. In Nederland beweren bijvoorbeeld ook de SGP, PVV en het CIDI dat de Westoever en Oost-Jeruzalem ‘betwist gebied’ zijn. Het is Wörtspielerei. Het feit dat Israël aanspraak maakt op de gebieden maakt ze uiteraard in zekere zin ‘betwist’, maar dat betekent niet dat Israël er ook maar enig recht op heeft.
Het ontkennen van de Israëlische bezetting is bovenal een schoffering van de drie miljoen Palestijnen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Zij betalen al 52 jaar de prijs van de bezetting en kolonisering. Hun rechten worden geschonden. Met dank aan de ChristenUnie en geestverwanten.
 

Minachting voor Palestijnen

Uit de ontkenning spreekt een heel persoonlijke minachting voor de Palestijnen. Wil de partij hen werkelijk vertellen dat zij niet onder bezetting leven? Dat er, ondanks het permanente Israëlische geweld en alle checkpoints, vergunningen en wurgende verboden die hun levens begrenzen, geen sprake is van een bezetting?
De Tweede Kamer-fractie van de ChristenUnie op bezoek in Israël en Palestina.
Het is jammer dat de ChristenUnie-fractie tijdens haar recente rondreis door Israël en Palestina geen bezoek heeft gebracht aan de twaalf Palestijnse dorpen in Masafir Yatta, die vorig jaar door het Israëlische leger van de net aangelegde waterleiding werden afgesneden. Of aan de 24 Palestijnse kinderen onder de 16 jaar die in Israëlische gevangenissen zitten vanwege het gooien van stenen naar Israëlische militairen. Zij zouden vast opgelucht zijn geweest om van de ChristenUnie te vernemen dat zij voor een bezetting niet te vrezen hebben.

Netanyahu: sancties tegen ‘antisemitisch’ Strafhof

Wat onbezonnen uitspraken betreft zijn we door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al rijkelijk verwend, maar steeds weer blijkt hij in staat nieuwe grenzen te doorbreken. Ditmaal roept hij op tot internationale sancties tegen het Internationaal Strafhof, dat hij beschuldigt van ‘puur antisemitisme’. Lees verder >

De moord op Soleimani: het Midden-Oosten op een tweesprong

JAN SCHNERR  Europa moet ook zijn ‘vijgenblad’ – de tweestatenoplossing – afgenomen worden. Misschien ook dat andere vijgenblad: de Palestijnse Autoriteit die zich tussen de Europese politiek en de Palestijnse bevolking heeft laten schuiven. ‘Europa is machteloos’, wordt er gezegd. Militair klopt dat, maar economisch niet: de Israëlische economie hangt aan de Europese markt.  Lees verder >
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
Stichting The Rights Forum, IBAN NL28 TRIO 0391 1893 79
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door