RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Coronavirus nog geen internationale noodsituatie

De uitbraak van het nieuwe coronavirus vormt een noodsituatie voor China. Beeld © AFP

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het nog te vroeg om de uitbraak van het nieuwe coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie. Het virus heeft in China inmiddels aan 26 mensen het leven gekost. Ten minste 830 anderen zijn besmet geraakt.

Toch kwam de WHO na een spoedvergadering van twee dagen tot de conclusie dat er nog geen sprake is van een internationale noodsituatie. Volgens topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waren de leden van het comité dat over het coronavirus vergaderde niet unaniem in hun mening over de uitbraak.

"Vergis je niet: het is een noodsituatie voor China, maar het is nog geen wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid. Maar dat kan het worden."

Martijn
Lees ook:
Martijn is in Wuhan, waar het coronavirus uitbrak: 'Straten zijn leeg'

26 doden

Het virus werd voor het eerst vastgesteld in de Chinese stad Wuhan. Het heeft in China aan zeker 26 mensen het leven gekost. Gisteren stond het dodental nog op achttien.

Ten minste 830 mensen zijn volgens Chinese staatsmedia inmiddels besmet geraakt met het coronavirus. In diverse andere landen zoals de VS, Thailand, Taiwan en Vietnam zijn ook gevallen ontdekt. 

Twee besmettingen in Japan

Japan meldde gisteren dat het aantal besmette personen is opgelopen naar twee. Volgens de Japanse autoriteiten is het tweede slachtoffer een man van in de veertig die in de Chinese stad Wuhan woont, maar sinds afgelopen weekend in Japan is. Hij is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis.

China:
Lees ook:
China: 571 mensen besmet met coronavirus, 95 in zorgwekkende toestand

Maatregelen

Het gaat in veel gevallen om mensen die een bezoek aan de Chinese regio Hubei hebben gebracht. 

In een poging het virus te bestrijden, hebben de Chinese autoriteiten daarom het openbaar vervoer in Wuhan en zeven andere plaatsen in Hubei stilgelegd. In totaal worden zo'n 25 miljoen Chinezen getroffen door de reisbeperkingen.

Overal ter wereld worden vliegtuigpassagiers uit China op luchthavens gescreend en meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet op Wuhan.

SARS-virus

Het nieuwe coronavirus is verwant aan het SARS-virus, waardoor in 2002 en 2003 ruim achthonderd mensen om het leven kwamen.

Reisadvies aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst Nederlanders op het reisverbod dat in delen van China geldt vanwege het besmettelijke coronavirus. In de miljoenenstad Wuhan waren al maatregelen genomen en dat is nu ook het geval in Huanggang, Ezhou, Chibi en Xiantao. "Reis alleen naar de provincie Hubei als het noodzakelijk is."

"In deze steden in de Chinese provincie geldt een reisverbod. De Chinese overheid neemt maatregelen om besmetting te voorkomen. U kunt de steden in de provincie Hubei niet via de weg, per trein en via de lucht in- en uitreizen", staat in een verklaring van het ministerie.

Nederlanders die in Hubei zijn, worden geadviseerd hun achterban te laten weten hoe het met ze gaat en de instructies van de autoriteiten op te volgen.