Direct naar artikelinhoud

Eurolanden zetten licht op groen voor Griekse schuldverlichting

Klaus Regling, directeur van ESM.

De eurolanden hebben een aantal maatregelen voor een verlichting van de Griekse staatsschuld goedgekeurd. Dat heeft het Europese noodfonds ESM vandaag bekendgemaakt.

Volgens een mededeling van het ESM (Europees stabiliteitsmechanisme, nvdr) zetten de regeringen van de eurolanden eind vorige week het licht op groen voor de maatregelen. Ze vormen "een belangrijke stap naar een verbetering van de houdbaarheid van de Griekse schuld", stelt ESM-baas Klaus Regling. Hij neemt aan dat de maatregelen tot 2060 de Griekse schuld in verhouding met het bruto binnenlands product met 20 procentpunten kan verminderen.

Over deze kortetermijnmaatregelen was in december heibel ontstaan. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem had de opschorting ervan aangekondigd nadat de Griekse regering een aantal sociale maatregelen had uitgevaardigd. Het kostte Athene enkele weken om de kredietverleners ervan te overtuigen dat Griekenland trouw bleef aan zijn belofte om te hervormen en inspanningen te leveren om de kolossale staatsschuld af te bouwen.