russische roulette spelen voor een blender


Op 4 september 1936 bericht De Indische Courant dat de inheemschen dachten dat een kinkhoest-epidemie was veroorzaakt doordat de schooljeugd met fluitspel booze geesten had gelokt. Er was dan ook veel weerstand tegen vaccinaties. Maar, schrijft de krant, zwaarder was de tegenwerking ondervonden, van wie beter konden weten. Bedoeld werden de gelovige christenen, die in kinkhoest de wil van God zagen. De mens wikt, God beschikt. Zulke gelovigen bestaan vandaag, 84 jaar later, nog steeds.

Zij hebben intussen gezelschap gekregen van een nieuw soort gelovigen. Die elkaar ervan overtuigd hebben dat zwangeren en kinderen laten vaccineren gelijk staat aan je kinderen vergiftigen en dat ons immuunsysteem alle besmettelijke ziekten gemakkelijk aan kan.

Als je gezond bent. En toegang hebt tot genoeg goede voeding en sanitaire voorzieningen. Maar dat zeggen ze er niet bij.

Dat ze zelf gezond zijn dankzij wereldwijde vaccinatieprogramma’s zeggen ze er ook niet bij. Dat ze anderen, die minder gezond of veel kwetsbaarder zijn, door een daling van de vaccinatiegraad direct in gevaar brengen – geen woord daarover. De 100 zwangeren die bereid zijn de gok te wagen, krijgen een blender van €400,-. De man die de blenders beschikbaar stelt is een antivaxxer, maar het is natuurlijk ook een pr-stunt voor zijn bedrijf. Geeft hij toe.

Bijna dagelijks wordt wel ergens gewaarschuwd voor nieuwe virussen, de risico’s van ongevaccineerd reizen, de risico’s van grote mensenmassa’s, de gezondheidsrisico’s die we nemen (ook voor onszelf) met de inhumane wantoestanden in vluchtelingenkampen aan de buitengrenzen, risico’s die we nemen met asielverzoekers en hun kinderen die in Griekenland geen toegang meer mogen hebben tot de gezondheidszorg, de risico’s die Trump neemt met het niet vaccineren van immigranten, en dan hebben we ook nog bacteriën die resistent worden, vaccins die uitgewerkt raken, en de onnodige risico’s die we met z’n allen lopen door de grenzeloze hybris van enkelingen. Wie met de gezondheid van anderen stunt, is wat mij betreft strafbaar. Ik durf me aan de voorspelling te wagen dat binnen tien jaar – net als in 1950 – reizen zonder geldig algemeen vaccinatiepaspoort niet meer mogelijk is. Dat zal de antivaxxers leren. En zo houden de mensen die tegen immigratie zijn meteen lekker de migranten buiten.

Misschien dat deze bloemlezing mensen helpt beseffen hoe precair het evenwicht is. De serie eindigt met de geelzucht-uitbraak gisteren in Schoonhoven. Gisterochtend alleen nog op een basisschool, gistermiddag ook op een middelbare school.

1875 0305 <br />Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant<br />mazelen-epidemie treft vooral de mindere klasse
« of 28 »