RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

WHO besluit of coronavirus bedreiging vormt voor wereldwijde volksgezondheid

Voorzorgsmaatregelen in Hong Kong vanwege de uitbraak van het corona-virus in Wuhan. Beeld © EPA

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat vandaag verder met het spoedoverleg over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Experts besluiten daar of de uitbraak wordt aangemerkt als een bedreiging voor de internationale volksgezondheid.

Een waarschuwing van het WHO volgt alleen als er een gevaar voor de volksgezondheid is voor andere landen door internationale verspreiding van de ziekte. De bestrijding van de ziekte heeft mogelijk een gecoördineerde internationale aanpak nodig.

De bedreiging dient 'serieus, plotseling, ongebruikelijk en onverwacht' te zijn, waardoor directe actie nodig is. Het is een oproep om 'in actie te komen' en wordt gezien als een 'laatste maatregel'.

Sinds 2005

De officiële waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie bestaan sinds 2005. De directe aanleiding om zo'n statement te verspreiden is de uitbraak van SARS in 2002. Die levensbedreigende vorm van longontsteking werd ook voor het eerst waargenomen in China.

Elke drie maanden wordt opnieuw gekeken of de situatie zo urgent blijft dat de waarschuwing van het WHO overeind blijft.

Doden en besmettingen

Op dit moment zijn er 17 mensen gestorven aan het corona-virus. Bij 571 mensen in China is het vastgesteld, van wie 95 in zorgwekkende toestand verkeren. Na de uitbraak in de Chinese stad Wuhan zijn er inmiddels besmettingen vastgesteld op andere plekken in China, maar ook in Japan, Zuid-Korea, Taiwan en de VS.

Gisteren werd bekend dat de stad Wuhan om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, vanaf vandaag zijn luchthaven en treinstations sluit voor uitgaande reizigers. Ook het lokale openbaar vervoer gaat plat.

Vijf keer eerder

De aankondigingen van het WHO kwamen daarna slechts vijf keer voor. Dat gebeurde in de volgende gevallen:

  • 2009: Varkensgriep (ook bekend als Mexicaanse griep)
  • 2014: Polio
  • 2014: Ebola
  • 2016: Zika
  • 2018: Kiva Ebola

Hier ontstonden de vorige vijf uitbraken van ziektes waar de WHO voor waarschuwde: