NOS Nieuws

Wekdienst 23/1: koning in Israël en record voor Maarten van der Weijden?

Goedemorgen! In Den Haag doet het Internationaal Gerechtshof uitspraak in de zaak die Gambia aanspande tegen Myanmar over de islamitische Rohingya. En langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden doet opnieuw een poging om zoveel mogelijk kilometers te zwemmen in 24 uur.

Het blijft vandaag op veel plaatsen de hele dag grijs en nevelig. Mogelijk laat de zon zich later op de dag nog even zien in het zuiden. Het wordt 's middags maximaal 6 graden met weinig wind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag doet vandaag een voorlopige uitspraak in de zaak die Gambia aanspande tegen Myanmar. Het Afrikaanse land beschuldigt Myanmar ervan genocide te hebben gepleegd tegen de islamitische Rohingya-minderheid.
  • Koning Willem-Alexander is vandaag aanwezig bij het World Holocaust Forum in Israël. Op de conferentie wordt ook gesproken over de nieuwe golf van antisemitisme in de wereld.
  • Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden probeert vandaag opnieuw het wereldafstandsrecord in 24 uur zwemmen te halen. Het is de derde keer dat hij een poging waagt. Om daadwerkelijk een record te verbreken, moet Van der Weijden minimaal 101,9 kilometer zwemmen.

Wat heb je gemist?

De commissie-Borstlap zegt dat Nederland zijn "vertrouwde, hoge welvaartsniveau dreigt te verliezen als er niet snel wordt ingegrepen in de arbeidsmarkt". De commissie deed in opdracht van het kabinet onderzoek. Volgens de commissievoorzitter Hans Borstlap veroorzaken de huidige regels onnodige maatschappelijke, economische en sociale problemen.

Alle signalen wijzen er volgens de commissie op dat te veel werknemers onzeker zijn over hun baan. Daardoor durven zij niet te investeren in hun opleiding en toekomst. Werkgevers drijven bovendien te veel op flexwerkers, en zien vaak geen reden om in hun scholing te investeren omdat ze snel weer vertrekken.

De commissie suggereert ook oplossingen: langere arbeidsrelaties in plaats van korte contracten en een einde aan de 'wildgroei' van soorten arbeidscontracten. Uiteindelijk moeten er drie types werkenden overblijven: echte zelfstandigen, echte werknemers en echte uitzendkrachten.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De Chinese stad Wuhan is vanaf 's ochtends 10.00 lokale tijd afgesloten van de buitenwereld. Zowel het vliegverkeer als het openbaar vervoer ligt stil. De autoriteiten proberen zo te voorkomen dat een uitbraak van een nieuwe variant op het coronavirus zich verspreidt.
  • 121 miljonairs en miljardairs hebben een open brief gestuurd naar alle miljonairs wereldwijd. Daarin schrijven ze dat ze belastingontduiking en -ontwijking willen voorkomen en dat de allerrijksten - in elk land - eerlijker en zwaarder moeten worden belast.
  • De Bowie-musical Lazarus heeft vier Musical Awards gewonnen. De onderscheiding voor producties in Nederland sleepte onder andere de prijs voor beste regie en beste mannelijke hoofdrol in de wacht.
De cast van Lazarus op de rode loper gisteravond.

En dan nog even dit:

In de Biesbosch wordt de post binnenkort niet meer per boot bezorgd. 125 jaar lang voer PostNL langs de huizen in het gebied.

"De postboot is voor vijf adressen en slechts enkele brieven zo'n drie uur per dag onderweg", zegt een PostNL-woordvoerder tegen Omroep Brabant. "Dat is te duur en te omslachtig. We zijn met de bewoners waar we de post nog met de boot bezorgen in overleg voor een maatoplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl