Direct naar artikelinhoud
De PanneUpdate

Drama in De Panne lokt heel wat racistische reacties uit: ‘Politiek, gelijk welke kleur, laat u horen’

Drama in De Panne lokt heel wat racistische reacties uit: ‘Politiek, gelijk welke kleur, laat u horen’
Beeld Photo News

Een aantal sociale mediakanalen werden deze voormiddag overspoeld met haatdragende reacties jegens de vermoedelijk 14 migranten die aan land kwamen aan De Panne nadat hun opblaasbaar bootje kapseisde. Vooral de Facebookpagina van de regionale televisiezenders Focus & WTV kreeg het hard te verduren. 

en

“Beste Facebookfans, reageren kan, maar op een positieve en constructieve manier. We distantiëren ons van racistische en andere ongepaste reacties en zullen die ook verwijderen”, zo reageert de regionale zender stellig onder hun eigen Facebook-post over de migranten, waarvan er acht nog steeds vermist worden geacht. Zo nemen ze een stelling in tegen de haatreacties die verschenen op hun sociale mediakanalen in navolging van dit nieuws. 

Een grammaticaal verbeterde bloemlezing. “Laat ze maar zwemmen, het is niet ver meer en dan zijn ze hier toch weg.” “Niet achter zoeken, kost maar geld. Vuiligheid spoelt altijd aan.” “Mooie zaak. Het is te hopen dat er nog volgen.” “Heel spijtig voor de zee.”

Twitter bericht wordt geladen...

Sp.a voorzitter Conner Rousseau uitte deze ochtend zijn verontwaardiging over de vele racistische commentaren die hij las onder een nieuwsbericht over de zoekactie. “Dit zijn mensen van vlees en bloed. Hoe ver gaan we dit laten komen?” schreef hij op Twitter. Hij deed een oproep aan collega politici: “Politiek, gelijk welke kleur, laat u horen.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Zijn verontwaardiging wordt gedeeld en verschillende politici laten zich horen. Bart Somers (Open VLD) schreef: “Nooit buigen voor extremisme. Steeds de waardigheid van elke mens centraal. Over de partijgrenzen heen.” Ook Hilde Crevits (CD&V) wil een reactie “over de partijgrenzen heen”. “Dit is zo laaghartig en triest”, schrijft ze. Open VLD politica Sihame El Kaouakibi roept de hele samenleving op om de ranzigheid te stoppen: “Dat kan alleen wanneer we dit als samenleving, telkens opnieuw, duidelijk verwerpen”. 

“Nooit mag terechte onvrede over het Europees migratiebeleid zich omzetten in wrok naar mensen”, reageert ook N-VA-voorzitter Bart De Wever. “In de Vlaamse natie die wij samen willen vormen is er geen enkele plaats voor racisme.”

Twitter bericht wordt geladen...