RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Beveiliging gevangenis Zutphen op scherp: 'Iedereen moet in de cel blijven'

Politie bij de gevangenis in Zutphen. Beeld © ANP

Het gevangenisregime in de PI Achterhoek in Zutphen, waar gisteren een groep criminelen een poging deed om gevangene Omar L. te bevrijden, is flink aangescherpt. Dat zeggen bezoekers van de gevangenis tegen RTL Nieuws. "Het is van 's ochtends tot 's avonds de deur dicht."

Bij de bevrijdingspoging werd een busje in brand gezet. De actie mislukte, de handlangers werden in de buurt van de Duitse grens opgepakt.

Beelden van arrestatie na ontsnappingspoging

00:41
De arrestatie was op de provinciale weg bij Wehl, een paar kilometer van de Duitse grens.

Omar L., die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor verschillende liquidaties en pogingen daartoe, is overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, de enige plek in Nederland voor dit soort zware jongens.

Brandschade

Bij de gevangenis zijn ze behoorlijk geschrokken van de ontsnappingspoging, merkte verslaggever Marcel Maijer vandaag. Toch stond de deur een groot deel van de dag wagenwijd open: die moest worden gerepareerd vanwege de brandschade.

Het regime is gelijk aangescherpt na de verijdelde uitbraakpoging. "Je merkt wel dat er dingen zijn gebeurd", zegt een man die vandaag een familielid kwam bezoeken, tegen RTL Nieuws. "Het is nu echt volgens de regels: wachten tot het eerste bezoek naar binnen is, dan mag de volgende tot de volgende deur. Nu is alles weer stapsgewijs."

Ontsnappingspoging
Lees ook:
Ontsnappingspoging verijdeld bij gevangenis in Zutphen

Schreeuwen en schelden

De ontsnappingspoging was tijdens het luchten gebeurd, heeft deze bezoeker begrepen. "Er was dus paniek en schreeuwen en schelden. Maar niemand weet wat er precies is gebeurd, behalve dan wat er op televisie gemeld is."

Volgens hem moet iedereen in de cel blijven. "Normaal gesproken krijgen ze wel een programma met recreatie en mogen ze naar buiten. Maar nu dus niet. Het is van 's ochtends tot 's avonds de deur dicht. Als je geluk hebt, mag je een uurtje eruit. Alle extraatjes zijn ingetrokken."

Nieuwe zware gevangenisafdeling

Vanaf 1 maart kunnen zware criminelen worden ondergebracht op een nieuwe gevangenisafdeling, met een zwaarder regime dan in een normale gevangenis. De nieuwe unit zit qua beveiliging tussen een gewone gevangenis en de Extra Beveiligde Instelling (EBI) in Vught, legt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid uit.

Er zal in eerste instantie plaats zijn voor twaalf gedetineerden, maar mogelijk komen er meer afdelingen bij in de toekomst. In welke gevangenis de afdeling komt te zitten, wil het ministerie uit veiligheidsoverwegingen nog niet zeggen.

Op nieuwe afdeling zal onder meer extra beveiliging zijn bij bezoek en kunnen gevangenen minder contact hebben met elkaar, net als in de EBI.