Achter de kolommen: ...begint bij jezelf

Alle Beetjes heet de nieuwe duurzaamheidsrubriek in deze krant. Met grote en kleine praktische tips, van en voor lezers.

Soms kan het leven overweldigend zijn. Dat iets zo groot is dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Als het gaat over klimaatverandering bijvoorbeeld. De poolkappen smelten, de zeespiegel stijgt, de zomers worden droger maar toch soms ook weer te nat.

Over klimaatverandering wordt veel geschreven. In deze krant vertellen gerenommeerde wetenschappers elke eerste zaterdag van de maand over de laatste stand van zaken in de klimaatwetenschap. In die rubriek gaat het LC Klimaatpanel op zoek naar de feiten achter het debat. Of beter gezegd, de feiten die nu bekend zijn in het debat. Ook wetenschap blijft altijd een zoektocht, betoogde de Britse wetenschapsjournalist Michael Blastland onlangs in NRC Handelsblad . Vragen stellen blijft belangrijker dan star vasthouden aan antwoorden. Onzekerheid hoort erbij: ,,Pseudowetenschap herken je aan ‘experts’ die geen twijfel kennen. Echte wetenschap twijfelt.”

Er is overtuigend bewijs dat klimaatverandering wordt veroorzaakt of in ieder geval verergerd door de uitstoot van broeikasgassen door de mens. Toch is een derde van de Friezen daar niet zo zeker van, bleek uit een recent onderzoek. Opmerkelijk was ook dat de groep die de mens niet als ‘schuldige’ ziet, zich minder zorgen maakt over de gevolgen. Een beetje struisvogelpolitiek, want een vloedgolf maakt geen onderscheid tussen zij die geloven en zij die ontkennen.

Tussen de theoretische wetenschappelijke discussie over klimaatmodellen en het schouderophalen van de groep die zegt ‘we zullen wel zien’, zit een groep mensen die zich wel zorgen maakt en ook graag wat wil doen. Kleine stapjes die een goed gevoel geven of juist geld besparen. Voor de groep mensen die behoefte heeft aan praktische duurzame tips (over spullen, voeding of gewoontes), is er nu de rubriek Alle Beetjes, elke zaterdag in het Fryslân-katern.

In de eerste afleveringen kon u leren waarom plastic wegwerpflesjes schadelijk kunnen zijn voor je lichaam en het dus beter is om een eigen roestvrijstalen mee te nemen. Of dat het waterzijdig inregelen van een cv-installatie veel energie kan besparen. De rubriek werkt volgens het principe Friezen helpen Friezen. Alle goede ideeën kunnen gestuurd worden naar tips@lc.nl. Zodat anderen er wat aan hebben – wat ze ook geloven.

hoofdredactie@lc.nl