In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Sluiting sportcomplex Oostzaan moet worden teruggedraaid

De sluiting van het terrein van voetbalclub OFC in Oostzaan is te voorbarig geweest en moet zo snel mogelijk worden beëindigd. Dat heeft de rechter in een kort geding bepaald. Eerder vandaag werd het complex gesloten omdat de burgemeester vond dat de orde en veiligheid niet kon worden gewaarborgd.

Volgens burgemeester Meerhof komt dat onder meer door recente publicaties over "een mogelijke link tussen OFC, aangetroffen handgranaten, schietpartijen, een veroordeling wegens witwassen en een ontbrekende transparantie over de geldstromen van de club". Bezoekers van de club en omwonenden zouden zich daardoor niet veilig voelen.

Dat blijkt onvoldoende grond voor een plotselinge sluiting, oordeelt de rechter. Het is nog niet duidelijk wanneer alle beperkingen worden opgeheven en het complex weer in gebruik kan worden genomen.

Onacceptabel

Er spelen al langer problemen bij de club. De FIOD deed in 2016 een inval en nam onder meer papieren en harddrugs in beslag. De twijfels spitsten zich toe op de rol van de voorzitter, die de club zou gebruiken om crimineel geld wit te wassen. Deze verdenkingen zijn nooit bewezen.

De gemeente is sinds juni vorig jaar met het bestuur van de club in gesprek om transparantie te geven over de financiën. De gemeente noemt het onacceptabel dat er criminele activiteiten op het terrein van de club zouden plaatsvinden of dat de club ermee in verband wordt gebracht.

Criminele activiteiten niet bewezen

Burgemeester Meerhof wilde de club vier weken gesloten houden om "samen met de vereniging en inwoners tot een schone club te komen".

Naast financiële transparantie wil de gemeente bewijs zien dat alle banden met een voor witwassen veroordeeld persoon zijn verbroken. "Ik doe ook een oproep aan de leden om afstand te nemen van de voorzitter en samen met ons en elkaar te werken aan een schone club waar het fijn voetballen is."

Of de club ook echt iets te maken heeft met criminele activiteiten, is niet bewezen. De politie onderzoekt dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl