Johan van Laarhoven komt aan bij de gevangenis in Vught

Van Laarhoven geland, 'te ziek om naar gevangenis te gaan'

De verdediging van Johan van Laarhoven spant een kort geding aan tegen de staat om af te dwingen dat hij voor behandeling naar een ziekenhuis gaat. De voor witwassen veroordeelde voormalige coffeeshophouder landde na vijf jaar cel in Thailand vanavond op Schiphol. Hij mag de rest van zijn straf in Nederland uitzitten.

Minister Grapperhaus heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat Van Laarhoven naar een gevangenis wordt overgebracht, waar bij bezocht kan worden door familie en vrienden. Grapperhaus reisde in 2019 zelf naar Thailand af om Van Laarhoven naar Nederland te halen. De Nederlander zou in Thailand onder erbarmelijke omstandigheden hebben vastgezeten.

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops gaat Van Laarhoven naar de gevangenis in Vught. Daar wordt hij binnen 24 uur medisch onderzocht. Minister Dekker voor Rechtsbescherming zei eerder dat Van Laarhoven geen bijzondere behandeling krijgt vanwege zijn detentie onder erbarmelijke omstandigheden in Thailand. "In principe is er nu sprake van een normale Nederlandse gevangene", zei hij.

Zijn familie is teleurgesteld dat zij hem op de luchthaven niet mochten zien:

Van Laarhoven geland, 'te ziek om naar gevangenis te gaan'

"Dat is voor ons niet acceptabel. Hij is niet te behandelen in de gevangenis. Voor de aandoeningen die hij heeft, is een team van specialisten nodig. Los van het menselijke aspect dat hij eerst even op adem zou moeten kunnen komen," zegt Knoops. Ook het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen voldoet volgens Knoops niet. "Ik heb heel slechte ervaringen met het gevangenisziekenhuis."

Knoops zegt dat Van Laarhoven door zijn jarenlange verblijf in een Thaise cel te ziek en te verzwakt is om hier weer direct naar de gevangenis te gaan. Later werd toegelicht dat Van Laarhoven zestien aandoeningen heeft waarvoor hij behandeld moet worden. Wat hij precies mankeert, wilden zijn advocaten en familie niet zeggen.

'Kil ontvangst'

Op een persconferentie na Van Laarhovens landing op Schiphol spraken zijn broer en verdediging van een "kille ontvangst" in Nederland. "Tot onze verbazing werd ons verboden om mijn broer een hand te geven. Johan was zo dichtbij, maar hij was ook heel ver weg. We werden door de marechaussee van het platform af gestuurd. Van hogerhand is besloten dat we hem niet mochten spreken", zei zijn broer.

Zijn advocaten hebben een gratieverzoek ingediend en willen Nederland ervoor aansprakelijk stellen dat Van Laarhoven is opgepakt in Thailand. Advocaat Spong wil dat Van Laarhoven een schadevergoeding krijgt voor de rol van het Nederlandse OM bij zijn arrestatie. "Het zal vele nullen hebben, die schadevergoeding", zei hij daarover.

Het kort geding dient morgenmiddag om 14.00 uur bij de rechtbank in Den Haag. Van Laarhoven moet nog minstens 19 maanden uitzitten in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl