RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Misdaad

OM wil Ruinerwold-verdachte observeren in Pieter Baan Centrum

Het huis in Ruinerwold. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie wil Ruinerwold-verdachte Josef B. observeren in het Pieter Baan Centrum. De officieren dienden maandag hiervoor een verzoek in bij de rechter-commissaris, die vervolgens het verzoek afwees. Het OM laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep, zo laat een woordvoerder weten aan RTL Boulevard.

"De observatie heeft totaal geen nut"

Waarom de rechter-commissaris het verzoek van het OM afwees is niet helemaal duidelijk. Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz, die 'klusjesman' en huurder van de hoeve Josef B. bijstaat, is de rechter meegegaan met zijn tegenargumenten. "Het OM wilde dat mijn cliënt met zijn medeverdachte (Gerrit Jan van D., de vader van het gezin, red.) werd geobserveerd", legt de raadsman uit. "Gezien het ontbreken van ieder contact tussen de twee verdachten sinds 2014, zou de observatie totaal geen nut hebben gehad."

In het Pieter Baan Centrum doen onderzoekers gedurende een aantal weken onderzoek naar de psychische gesteldheid van verdachten. Of het Openbaar Ministerie Gerrit Jan van D. wel mag laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum is niet bekend.

Vader
Lees ook:
Vader zaak-Ruinerwold verdacht van seksueel misbruik

Aanstaande dinsdag vindt in Assen de eerste openbare zitting plaats. Tijdens de zogenoemde pro-formazitting zal de zaak niet inhoudelijk worden behandeld. Wel zal het Openbaar Ministerie uitgebreid toelichten waarom zij het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum noodzakelijk achten. Het OM verdenkt de vader van het gezin van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen, vrijheidsberoving, gijzeling en witwassen. Josef B. wordt vervolgd voor vrijheidsberoving, gijzeling en witwassen, maar niet voor het seksueel misbruik. Daar zijn volgens advocaat Moszkowicz geen aanwijzingen voor.