Een nieuw hittetijdperk is misschien al niet meer te voorkomen

Foto van woestijn

Onze directeur Sible Schöne wees ons op een artikel van Duurzaamnieuws.nl over een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat een hittetijdperk op aarde misschien wel niet meer te voorkomen is. We waarschuwen je maar vast; je wordt er niet vrolijk van. 

In het artikel lezen we dat zelfs áls de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs (maximaal twee graden opwarming) gehaald worden, een domino-effect de aarde in een hittetijdperk zou kunnen brengen. Als we bepaalde drempels overschrijden, stabiliseert de opwarming van de aarde namelijk pas op vier tot vijf graden, met een zeespiegelstijging tot zestig meter tot gevolg.

Het klimaat is nu al één graad warmer dan de periode voor de industrialisering en blijft stijgen met gemiddeld 0,17 graden per decennium. Het klimaatakkoord van Parijs heeft als doel om die stijging te stoppen rond twee graden. Maar zelfs als dat lukt en we de CO2-uitstoot terugdringen, zijn we nog niet uit de gevarenzone, stelt het nieuwe onderzoek.

De kans is namelijk groot dat klimaatverandering zichzelf in stand houdt via zogenaamde ‘feedbacksystemen’. Een door mensen veroorzaakte temperatuurstijging van twee graden, kan andere processen in gang zetten (feedbacks) die nog meer opwarming veroorzaken. Een bekend voorbeeld van zo'n feedbacksysteem zijn de ijskappen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer ijs er smelt, hoe meer 'donker oppervlak' er op aarde komt dat warmte absorbeert, hoe verder de temperatuur weer stijgt, waardoor er nog meer ijs smelt, enzovoorts. 

Wanneer kantelpunten als een rij dominostenen omvallen...

Een aantal van die natuurlijke feedbackprocessen heeft een kantelpunt: als dat overschreden wordt, worden plotselinge veranderingen in gang gezet en worden bepaalde systemen die nu nog in ons voordeel werken een gevaar. Wanneer die kantelpunten als een rij dominostenen omvallen, kan het erg moeilijk of misschien zelfs wel onmogelijk worden om dat effect tegen te houden. Dat betekent dat delen van de aarde onbewoonbaar worden en onze planeet daadwerkelijk een 'broeikas' wordt. 

Drastische veranderingen in onze manier van leven 

Om dit deprimerende scenario te vermijden is meer nodig dan alleen de uitstoot van broeikasgassen terugdringen, benadrukken de onderzoekers. Denk aan de bescherming van bestaande CO2-opslagvaten, de creatie van nieuwe systemen door aanplanting van bossen en beheer van grond, bescherming van biodiversiteit en onderzoek naar technologische manieren om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan. Volgens de studie kan dat alleen maar wanneer we dit soort maatregelen combineren met drastische veranderingen in onze manier van leven. 

Lees het volledige artikel op Duurzaamnieuws.nl

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten