Larven van vuurvlieg stoppen met glimmen om padden op te eten

Larven van vuurvlieg stoppen met glimmen om padden op te eten

VUB-onderzoeker ontdekt nieuwe Zuid-Amerikaanse vuurvlieg die vijand tot prooi maakt

Vuurvliegen staan steevast op het menu bij padden, maar op de Zuid-Amerikaanse tafelbergen lijkt een omgekeerde wereld te gelden. Een team van wetenschappers onder leiding van Philippe JR Kok (VUB, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) rapporteert over een zeldzame omkering in de verhouding prooi-roofdier: de larve van een tot heden onbekende vuurvlieg die op de top van de Roraima-tepui leeft, heeft het gemunt op de kleine padden die normaal gezien op de volwassen vuurvliegen jagen. En opmerkelijk: de larve is ook gestopt met glimmen, waardoor hij zijn prooi makkelijker kan benaderen. Dat is in de familie van de vuurvliegen nog niet eerder vastgesteld. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in  ‘Current Biology’.

Vuurvlieglarven jagen normaliter op slakken en andere ongewervelde dieren. Zelf zijn ze  onverteerbaar en gloeien om potentiële roofdieren af te schrikken. Maar als je zelf jager wordt kan je beter niet gezien worden. Het slachtoffer hier is de pad Oreophrynella quelchii, die alleen op de top van twee naburige tepuis te vinden is. Opvallend is dat deze kleine padden zich eigenlijk voeden van de volwassen vuurvliegen. De vuurvliegen waren tot op heden onbekend en hebben vooralsnog geen naam.

Tepuis zijn precambrische tafelbergen uit zandsteen, zo’n 3.000 m hoog, in het noorden van Zuid-Amerika. Hun hoogste toppen zijn door steile kliffen geïsoleerd van de omringende hoogvlakten, savanne en tropisch regenwoud. Philippe Kok is gespecialiseerd in de evolutie van gewervelde dieren in deze afgelegen gebieden en bracht bijna 300 dagen door op tepuis. De tafelbergen inspireerden Sir Arthur Conan Doyle voor zijn beroemde roman The Lost World.

 

Contact

Philippe J.R. Kok

[email protected]

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)31307-7

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel