Direct naar artikelinhoud

Turkije kampt met lerarentekort door zuiveringen

Turkije kampt met een ernstig lerarentekort door de zuiveringen van afgelopen zomer na de mislukte legercoup van 15 juli. Veel Turkse kinderen begonnen het schooljaar hierdoor maandag met een onbekend gezicht voor de klas.

Turkije kampt met lerarentekort door zuiveringen
Beeld afp

Volgens de onderwijsvakbonden zijn er momenteel 50 duizend vacatures in het onderwijs. De bonden waarschuwen voor 'chaos en onzekerheid' voor talloze kinderen.

Na de mislukte coup zijn duizenden docenten ontslagen of op non-actief gesteld omdat ze banden zouden hebben met de geestelijk leider Fethullah Gülen die door de regering wordt gezien als aanstichter. Ook werden leraren ontslagen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Direct na de coup moesten 21 duizend leerkrachten op privéscholen het veld ruimen wegens mogelijke betrokkenheid of sympathieën voor het gedachtegoed van Gülen. Hun licentie om les te mogen geven werd ingetrokken. Op 1 september zijn per decreet, mogelijk gemaakt door het uitroepen van de noodtoestand, nog eens 28 duizend leraren in overheidsdienst ontslagen en 9.500 geschorst wegens 'banden met terroristen'.

Twitter bericht wordt geladen...

Minuut stilte

Vicepremier Nurettin Canikli maakte deze nieuwste cijfers maandag na een kabinetsberaad bekend. Volgens Canikli zijn 850 duizend mensen werkzaam in het onderwijs. In totaal zijn 100 duizend personen in overheidsdienst ontslagen of geschorst, behalve onderwijzers ook rechters, aanklagers, politieagenten en ambtenaren. Inmiddels zijn 455 leraren die eerder van hun functie waren ontheven, na onderzoek weer aangesteld, zo meldde Canikli.

Het schooljaar in Turkije begon maandag met een minuut stilte en een gebed. De ruim achttien miljoen leerlingen stonden daarmee stil bij de neergeslagen staatsgreep twee maanden geleden.

In de afgelopen weken zijn vooral leerkrachten die werken in het zuidoosten van het land, waar de PKK actief is, het doelwit van de zuiveringsoperatie van president Erdogan. 'Als onderdeel van onze strijd tegen het terrorisme, zijn de nodige maatregelen genomen tegen leerkrachten en andere overheidsmedewerkers die banden hebben met terreurorganisaties', zo lichtte Canikli toe.

Twitter bericht wordt geladen...

T-shirt

In de Koerdische stad Diyarbakir protesteerden ruim 100 leerlingen tegen de schorsing van hun docenten. Tenminste een van hen zou zijn gearresteerd omdat ze een T-shirt droeg met de tekst 'Blijf van mijn leraar af'.

Een studente in Diyarbakir wordt gearresteerd na een protest tegen de ontslagen.Beeld AFP

Lees ook

Geselecteerd door de redactie