RV
Volledig scherm
© RV

Wetenschappers ontwikkelen nieuwe levensvorm: kikker wordt ‘levende robot’

WetenschapWetenschappers zijn er naar eigen zeggen in geslaagd om een nieuwe levensvorm te creëren. Het gaat om een levend, programmeerbaar organisme. Ze vertrokken van cellen van een kikkerembryo en wijzigden die zodat ze een controleerbare machine werden. “Het is geen bestaande diersoort en ook geen traditionele robot”, aldus een van de ontwikkelaars, Josh Bongard van de universiteit van Vermont in de Verenigde Staten. “Wel de allereerste ‘xenobot’ of ‘levende robot’.”

25 reacties

  • Leo Duym

    4 jaar geleden
    @Yvan Lindekens, met veel toeval en vele pogingen worden nieuwigheden ontdekt en uitgevonden, maar zonder uitzondering zijn dat zaken die in potentie al bestonden, of nog: die klaar lagen om ontdekt of uitgevonden te worden. Je kunt door toeval en vele pogingen een mechanisme in elkaar laten vallen (alhoewel), maar toeval en al je pogingen kunnen nooit de ontwerper zijn van een wetmatigheid of mechanisme, hoogstens de weg daartoe.
  • Yvan Lindekens

    4 jaar geleden
    Leo Peeters -Duym: er is een erg grote spreiding in dat aantal essentiële genen. Bij veel eenvoudige organismen zijn het er veel meer (vb: 1617 bij E. coli). Neemt niet weg dat het dan nog perfect mogelijk is dat leven geheel toevallig, zonder tussenkomst van een schepper, is ontstaan: er is een quasi-oneindig aantal pogingen mogelijk geweest sinds het ontstaan van de aarde. En als er al een schepper aan te pas zou gekomen zijn, dan heeft die behoorlijk wat broddelwerk verricht...
  • Leo Duym

    4 jaar geleden
    Een cel heeft 473 genen nodig om te kunnen overleven en delen, bovendien geldt dat alleen onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden. Zonder een ontwerper kon het leven onmogelijk ontstaan zijn. Zoek op: Simpele organismen bestaan niet – Is het werkelijk gelukt om een levende cel te maken? @Marc Schildermans, wat is er negatief aan als je er in deze een andere mening op nahoudt?
  • Joris Vanderaert

    4 jaar geleden
    Leo, woorden en nuances zijn belangrijk: Ik zei "ooit zal... " wat per definitie betekent... nu nog niet. En jij zegt "alweer wordt bewijs geleverd dat een intelligente schepper nodig is". Alweer impliceert dat het bewijs al geleverd is. Ik heb dat nog niet gezien.
  • Yvan Lindekens

    4 jaar geleden
    Dit is niet helemaal "from scratch": men is vertrokken van bestaande cellen. Overigens: de biologische definitie van "leven" luidt: "een organisme is levend als het in staat is tot homeostase en zelfstandige voortplanting". Dat is hier voor geen van beide criteria het geval.