RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

1,2 miljoen verduisterd door medewerkers Rijksuniversiteit Groningen

Rijksuniversiteit Groningen Beeld © ANP

Drie medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben 1,2 miljoen euro naar een eigen rekening weggesluisd. Tegen de drie, allemaal verbonden aan de Faculteit der Letteren, zijn arbeidsrechtelijke maatregelen genomen.

De universiteit heeft een van de medewerkers ontslagen en aangifte gedaan van subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Stichting Network on Humanitarian Action (NOHA) zou herhaaldelijk subsidies hebben geïncasseerd die bedoeld waren voor de Rijksuniversiteit Groningen. De stichting is buiten medeweten van de universiteit opgericht.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander voor miljoen euro opgelicht via sms'je van nepbank

Reputatieschade

"We zijn geschrokken van de ernst van de geconstateerde feiten", zegt bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen. "Door hun handelen hebben de betrokkenen een groot risico genomen op reputatieschade voor de universiteit. We kunnen niet anders concluderen dan dat hierbij fors grenzen zijn overtreden en dat dit niet zonder gevolgen mag blijven voor de betrokken medewerkers. We zullen alles in het werk stellen om het geschonden vertrouwen bij de internationale partners te herstellen."

De universiteit heeft beslag gelegd op het banktegoed van de stichting.