Direct naar artikelinhoud
Eerste dagen Trump

Onzekerheid in het Oval Office

Donald Trump in het Oval Office.

Donald Trump is president van de Verenigde Staten, maar erg zeker voelt hij zich nog niet in zijn nieuwe baan.  Op de dag dat meer dan een miljoen mensen tegen hem demonstreerden in een groot aantal Amerikaanse steden, negeerden Trump en zijn medewerkers dat nagenoeg, maar maakten ze zich wel druk over het aantal bezoekers van zijn inauguratie afgelopen vrijdag. Hoewel er nog geen definitieve cijfers zijn, waren het er duidelijk minder dan voor Barack Obama in 2009 en 2013, meldden de media.

"Een leugen", zei Trump. Zijn woordvoerder Sean Spicer kwam in een woedende toespraak in de perszaal van het Witte Huis met de bewijzen: de National Mall stond vol van het Capitool tot aan het Washington Monument, en er hadden ook veel meer mensen met de metro gereisd dan voor Obama's grote momenten.

Maar dat waren 'onwaarheden', meldden de media na enig opzoekwerk eensgezind, zelfs conservatieve als de Wall Street Journal en Fox News. Nee, zei Trumps adviseur Kellyanne Conway tegen een interviewer van tv-netwerk NBC, in bewoordingen die een uur later al klassiek leken te zijn geworden: het waren 'alternative feiten'.

Terwijl Conway en Trumps stafchef Reince Priebus hun baas op tv verdedigden, liet die gisteren via Twitter voor het eerst merken dat de demonstraties hem niet ontgaan waren. Eerst was er sarcasme: "Protesten gezien gisteren, maar had de indruk dat we net een verkiezing hebben gehad. Waarom hebben deze mensen niet gestemd? Al die beroemdheden hielpen ook niet." Daarna een verzoenende boodschap: "Vreedzame protesten zijn een kenmerk van onze democratie."

Twitter bericht wordt geladen...

Presidentieel en verongelijkt

Dezelfde mengeling van presidentieel en verongelijkt liet Trump ook zaterdag zien toen hij, na de traditionele gebedsdienst in de National Cathedral, naar het hoofdkwartier van de CIA ging, om die inlichtingendienst te bezweren dat 'ik duizend procent achter jullie sta'.

Met die boodschap - niet overbodig nadat hij hen ruim een week geleden voor nazi's had uitmaakte vanwege het lekken van een voor hem beschadigend dossier - was hij na ruim een minuut wel klaar. Van de resterende veertien minuten besteedde hij er vijf aan wat hij 'mijn doorlopende oorlog met de media' noemde. Die zouden bijvoorbeeld ook bewust gelogen hebben over het weghalen van een buste van Martin Luther King uit het Oval Office. In werkelijkheid ging het om een fout van een verslaggever van Time, die zijn slordige waarneming binnen enkele minuten alweer rechtzette.

Anonieme bronnen uit de omgeving van de president meldden dat zijn adviseurs hem vrijdagavond al bezwoeren zich niet druk te maken over aantallen toeschouwers en tv-kijkers, en zich op zijn werk als president te concentreren. Dat liet hij ook niet helemaal liggen. Trump ondertekende onder andere een besluit dat de federale overheid aanspoort 'de lasten van Obamacare' zoveel mogelijk te verlichten.

Van de resterende veertien minuten besteedde hij er vijf aan wat hij 'mijn doorlopende oorlog met de media' noemde

Vervanging Obamacare

Hoewel daarmee het onder Barack Obama ingevoerde zorgstelsel nog niet direct afgeschaft is - dat moet het Congres doen - kan het betekenen dat burgers binnenkort gemakkelijker onder de verplichting uit kunnen komen zich te verzekeren tegen ziektekosten. Daarvoor moeten de belastingdienst en het ministerie van Gezondheid dan nieuwe regels maken.

Maar nieuwe regels en wetten kosten tijd, en in mei moeten de verzekeraars al beslissen of ze volgend jaar nog wel zorgpolissen willen aanbieden. Dan zal blijken of de door Trump beloofde 'betere en goedkopere verzekering voor iedereen', als vervanging van Obamacare, er gaat komen of tot het rijk van de 'alternatieve feiten' behoort.