Protesten tegen de Carmichael-mijn in Australië
NOS Nieuws

Siemens ondanks hevige kritiek toch aan de slag in Australische kolenmijn

Het Duitse technologiebedrijf Siemens gaat ondanks hevige kritiek van klimaatactivisten toch aan het werk in een nieuwe kolenmijn in Australië. Topman Joe Kaeser heeft dat via Twitter bekendgemaakt.

Bij de deal gaat het om de aanleg van een spoorsignaalsysteem in de Carmichael-mijn, die met zes verdiepingen en een productie van 60 miljoen ton kolen per jaar een van de grootste kolenmijnen ter wereld zal zijn.

Het besluit kon direct op kritiek rekenen. "Een historische fout", twitterde de bekende Duitse klimaatactivist Luisa Neubauer, die vorige week nog een ontmoeting met de topman had.

Zij wilde de samenwerking tussen Siemens en de mijnbouwer tegenhouden. Kaeser bood haar in plaats daarvan een plek aan in de raad van toezicht van het nieuwe bedrijf Siemens Energy. Deze post weigerde ze, omdat ze haar onafhankelijkheid dan niet zou kunnen behouden, zei ze. Nu roept Neubauer op tot protesten.

Ook vanuit Australië klinkt kritiek. Volgens milieuorganisatie Australian Conservation Foundation is Siemens hypocriet: "Siemens zegt de klimaatdoelen van Parijs te ondersteunen, maar gaat nu toch meewerken aan een van de grootste CO2-bommen ter wereld."

Kolengigant Australië

In Australië neemt de weerstand tegen de lucratieve kolenindustrie toe nu het land wordt geteisterd door grote bosbranden.

Australië is de grootste exporteur van kolen ter wereld. Critici vinden dat premier Morrison te weinig doet tegen klimaatverandering, omdat hij de kolenindustrie niet in de wielen wil rijden. Zij zien de bosbranden als een gevolg van dat beleid.

Dit weekend erkende Morrison voor het eerst het verband tussen het veranderende klimaat en de aanhoudende bosbranden. Hij kondigde daarbij beleid aan om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen.

Koraalrif

Tegen het project rond de megamijn van mijnbedrijf Adani wordt al jaren gedemonstreerd. Behalve over de schade voor het klimaat zijn milieuactivisten bezorgd over het hoge waterverbruik van de mijn. Ook wordt gevreesd dat de vele transporten het Great Barrier Reef zal aantasten, het grootste koraalrif ter wereld.

Siemens-ceo Kaeser heeft begrip voor de kritiek en geeft zelfs toe dat hij het liever anders had gezien. "We hadden vooraf wijzer moeten zijn rondom dit project. Nu moeten we als aanbieder aan onze verplichtingen voldoen", schrijft hij in een verklaring. Wel wijst hij erop dat Siemens de afgelopen jaren juist veel minder CO2 is gaan uitstoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl