Een van de 47 arrestanten, gefotografeerd door de Spaanse politie
NOS Nieuws

Europol rolt omvangrijk mensensmokkelnetwerk op

Europol heeft een internationaal netwerk van mensensmokkelaars opgerold. 47 verdachten zijn door de Spaanse en Gibraltarese politie opgepakt. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het doorsluizen van migranten van Noord-Afrika via Gibraltar naar Spanje.

De smokkelaars zouden de migranten aan valse documenten hebben geholpen. Daar werd per migrant voor 7000 tot 8000 euro in rekening gebracht. De politie-eenheden hebben zo'n 130 Marokkaanse migranten gelinkt aan het netwerk, wat de netto-opbrengst van de groep brengt op ruim 1 miljoen euro.

Bij de operatie waren zeker 200 agenten betrokken. De politie nam 19.000 euro in cash geld, tientallen telefoons en vijf auto's in beslag.

Via toeristenvisa

De politie van Gibraltar kwam het netwerk in november 2018 op het spoor nadat er een plotselinge stijging van Marokkaanse reizigers werd waargenomen. Later bleek dat de toeristenvisa illegaal werden gebruikt om door te reizen naar Spanje.

Volgens de Gibraltarese politie is de illegale migrantenroute een gevaar voor het schiereiland, dat een Brits overzees gebied is. Politiecommissaris Ian McGrail zegt dan ook blij te zijn met de "succesvolle uitkomst van een gezamenlijke operatie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl