Nederlanders gematigd positief over een minderheidskabinet (nos.nl)


Veel Nederlanders vinden dat een kabinet een meerderheid zou moeten hebben in de Tweede Kamer. Maar een minderheidskabinet met een duidelijke, nieuwe koers is wordt als positief ervaren. ...

door Inter in Politiek  ·  125 Reacties

  • 5
  • 717x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@99
Ze hebben gedaan wat je van ze kon verwachten, dan is misschien iets anders dan wat men gewild had. Maar als een groot deel van Nederland op de VVD-PvdA stemt, dan is dit het logische resultaat.

3
101 AJ74

@100 Wat ik zou willen is denk ik niet te verwezenlijken dus heeft het geen nut het te vermelden.
Maar ik spreek voor mezelf en zou zeer zeker geen cda vvd en d66 willen zienquestion

0
102 skata

Ten eerste het verzoek om dit even te belonen met een duimpje want dit is wel een discussie die het waard is om gevoerd te worden.

Verder is het natuurlijk wel heel toevallig dat dit nieuws nu ineens opduikt. De mogelijkheid bestaat dat de PVV de grootste partij wordt en dat is nog niet het ergste volgens de huidige politiek, het ergste is dat ze daarna niet in staat zijn om een meerderheidsregering te vormen.

Dat is ook wel voor te stellen want als je een meerderheidsregering wilt vormen dan heb je in tegenstelling wat de NOS voorspiegeld geen 4 maar 5 partijen nodig. Iedere partij zit in de politiek om iets te betekenen voor zijn achterban maar dat gaat natuurlijk niet lukken als je met 5 partijen moet regeren die ook nog eens loodrecht op elkaar staan. Kortom geen enkele partij die in een dergelijke coalitie zal zitten zal goed uit de verf komen. Ze zullen allemaal zoveel water bij de wijn moeten doen dat er niets meer is waar de achterban zich in kan herkennen. Dat wil zeggen dat na die regeer periode de achterban van al die partijen teleurgesteld is. Waar zullen al die kiezers naar toe gaan als ze met ze allen de PVV hebben buiten gesloten en dit de enige partij is die niet heeft meegedaan aan dit fiasco? Juist, naar de PVV. Bovendien kun je verwachten dat een regering van 5 partijen niet heel stabiel is. Ik heb hier al meerder keren aangegeven dat de echte overwinning van Wilders in 2018 komt en dat lijkt ook te gaan gebeuren. De schade voor de andere partijen kan echter enigszins worden beperkt door een minderheidskabinet te vormen. Dan is iedereen ineens verantwoordelijk en dus niemand. Slimme zet maar ik verwacht dat Wilders het door zal hebben.

0
103 RazorBlade

@103 Een goede analyse.

0
104 skata

De strategen van de SP hadden dit ook al door en hadden zichzelf al buiten gesloten door te beloven niet met de VVD te gaan regeren. Dan kan je natuurlijk net zo goed zeggen dat je niet wilt regeren omdat de rest van de partijen de PVV buitensluiten en er dus geen meerderheid te vormen is zonder de VVD en de PVV tenzij je echt alle andere partijen op een hoop gaat vegen.

Eén ding is voor mij wel duidelijk. Dit is geen proefballonnetje van de NOS maar dit is wat uit de politiek komt. Dat wil zeggen dat ze in hun broek schijten als de PVV de grootste wordt. Ze zijn dan nog niet eens zo bang voor de verkiezingen van 2017 maar ze zijn nog veel banger als er verkiezingen komen in 2018 omdat de coalitie van 5 partijen uit elkaar is geklapt.

0
105 RazorBlade

@105 probleem is dat er te veel gevestigde partijen zijn die op elkaar lijken maar de onderlinge verschillen enorm uitvergroten. Wat doen die verschillen ertoe als je in de oppositie zit?
VVD kan samen met CDA of D66 (Partij voor de Markt). PvdA met Groen Links en nog beter met SP (Solidair.nl). Dan heb je partijen die een duidelijke koers kunnen uitzetten. De politieke versnippering is overigens typisch voor landen die geen kiesdrempel hebben en die geen districtenstelsel op basis van "winner takes all" hebben. Misschien zou het goed zijn iets aan dat kiesstelsel te veranderen.

1
106 Trompetsignaal

@106 Zoals je zult begrijpen zitten er voor en nadelen aan een twee partijenstelsel. Het voordeel is de duidelijkheid. Je weet waar je op stemt en dan weet je ook dat als ze de meerderheid krijgen dat ze helemaal kunnen waarmaken wat ze hebben beloofd. Immers, ze hoeven geen rekening te houden met een oppositie. In Amerika heb je die luxe overigens alleen als je zowel de president hebt en ook het congres.

Het nadeel is ook duidelijk. Als je een twee partijenstelsel hebt dan is het veel lastiger om te nuanceren. Er is nauwelijks een mogelijkheid om iets te doen voor de kleine minderheid. Dat is zeker het geval als die minderheid zich niet in een swingstate bevind.

Je ziet dan ook dat in Amerika veel dingen veel extremer zijn dan in Nederland. In Nederland is er altijd wel een partij die ook gehoord wil worden terwijl in Amerika ze totaal geen rekening met je hoeven te houden als je niet tot de meerderheid behoort. Als je dus in Amerika tot de onderlaag behoort dan is het heel lastig om een fatsoenlijk leven te leiden. Zeker als je chronisch ziek bent of een handicap hebt. Als je geen verzekering hebt en je hebt een levensbedreigende ziekte dan ga je gewoon dood.

0
107 RazorBlade

Ik zie graag een minderheidskabinet met de PvdA. 149 mensen in de oppositie question

0
108 Rex

@93 het is de kiezer gevraagd en dit is het antwoord. Maar jij bent dus alleen voor de stem van "het volk" als jij het er mee eens bent begrijp ik.

1
109 Utrecht_83

@101
PVDA had zich veel meer moeten laten horen. Het hoge eigen risico kan niet en wat ze met de huren hebben gedaan, daar heb ik echt geen woorden voor. Je mag wel iets meer moeite doen voor je achterban.

0
110 hopefully

@101
Samen met de VVD hebben ze de huurmarkt kapot gemaakt. Er is een verhuurdersheffing ingevoerd, waardoor heel veel huurhuizen zijn verkocht, hierdoor werd er nauwelijks bijgebouwd. Alle huren zijn ontzettend verhoogd. Scheefhuurders (middeninkomens) zijn weggetreiterd. Konden niet altijd kopen en ook niet huren in de vrije sector (moet je echt veel voor verdienen om erin te mogen). Nu weer in het nieuws. Middeninkomens kunnen niet huren (tekort). Werken moet toch lonen. Huurmarkt is bewust verziekt om de koopmarkt te bevorderen. Dit in een tijd van crisis.

0
111 hopefully

@102
Ik ook niet, maar dat was de vraag niet. Waar zit de Nederlandse kiezer meer op te wachten. Ik denk op optie 2.

1
112 AJ74

@103
Het is toch juist logisch dat nu het onderzoek gedaan wordt. De kans op een minderheidskabinet is ontzettend toegenomen door inderdaad de grote PVV waar bijna niemand mee wil samenwerken. Goed dat men kijkt hoe het volk daar tegenover staat anders gaan mensen weer klagen dat er niet geluisterd wordt.

1
113 AJ74

@111
Ik vind het beleid van het kabinet op de woningmarkt heel slecht, maar dat is niet de discussie. Dit is wel wat je kan verwachten als een groot deel van de mensen op Rutte (ik sta voor de HRA) stemt. Dan krijg je natuurlijk de vastgoed lobby en van de PvdA was al lang duidelijk dat ze niet links meer zijn (behalve in verkiezingstijd)

1
114 AJ74

Gewoon bij je leest blijven en PVV stemmen...
Wanner ze 150 zetels krijgen kan niemand er meer omheen! question

5
115 Anonymousje

@115

Overtuig me

2
116 Pegasus

@115 Er zal altijd een deel van de bevolking zijn dat wel zelfstandig kan nadenken. Die 150 zetels zitten er dus niet in.

3
117 Mrs. K

Wat en klimaat wordt er geschapen in dat Den Haag zeg ... Hoe moet je geloofwaardig overkomen?!?! ... Niet zo dus .. En de media denkt ook gewoon door te kunnen gaan volgens Amerikaans model ... het volk kneden en dan weer de macht naar je toe trekken.

1
118 sparta

Het is jammer dat Buma dwars ligt maar een kabinet PVV - CDA - SGP - 50Plus lijkt me wel mooi. Even geen VVD PvdA meer in ieder geval.

1
119 Spraypaint

@115 , een zetel of 50 voor de PVV is genoeg zodat niemand meer om ze heen kan.

1
120 Spraypaint

@113 Er zitten heel veel nadelen aan een minderheidskabinet. Een belangrijk nadeel is dat de oppositie op ieder gewenst moment de stekker er uit kan trekken. Een dergelijk minderheidskabinet moet dus wel een soort van gedoogsteun krijgen van een aantal partijen die zich verbonden voelen aan dit kabinet.

Een ander nadeel van een minderheidskabinet is dat iedere partij een minderheidskabinet kan vormen. Er werd gezegd in de uitzending van Nieuwsuur dat het logisch is dat de grootste partij begint met een formatiepoging maar dat dit snel zal mislukken als het om de PVV gaat. Vervolgens zijn dan andere partijen aan de beurt en die zouden dan geen meerderheidskabinet kunnen vormen en dan zouden die andere partijen een minderheidskabinet kunnen vormen. Hoezo is dan niet eerst de grootste partij aan de beurt om een minderheidskabinet te vormen? Het lijkt me logisch dat als een meerderheidskabinet niet mogelijk is dat dan de grootste partij als eerste aan de beurt is om een minderheidskabinet te vormen. Aangezien iedereen een minderheidskabinet kan vormen loop je dan dus de kans dat Wilders heel even premier wordt. Vervolgens zal er direct een motie van wantrouwen worden uitgesproken door de andere partijen en kunnen we weer terug naar de stembus. Ondertussen, tot er een nieuwe regering zit blijft Wilders wel de premier.

Uiteindelijk maakt het dus niet zo heel veel uit of je een meerderheidskabinet hebt of een minderheidskabinet. In alle gevallen zal je namelijk de steun moeten hebben van de meerderheid van de partijen. Als je die steun niet meer hebt dan is het afgelopen. Ze doen nu wel net of ze al een tijdje met een minderheidskabinet aan het regeren zijn omdat de PvdA en de VVD geen meerderheid in de eerste kamer hebben maar dat klopt niet helemaal. De oppositie kon in de tweede kamer namelijk niet de regering naar huis sturen en dat is een wezenlijk verschil.

0
121 RazorBlade

@120 Ik verwacht niet dat dat heel makkelijk mogelijk is maar als er onverhoopt een grote aanslag komt dan loop je die kans wel. Andere redenen waarom de kiezer massaal naar de PVV kan overstappen is als Turkije de vluchtelingen richting de EU laat vertrekken. Dit kan gebeuren als de EU besluit de Turken geen visumvrij reizen te geven. Verder kan de kiezer boos worden als de Grieken zich nogmaals niet aan de afspraken houden. Op een gegeven moment is de maat voor de kiezer vol en dan is het vertrouwen weg. We zien nu al dat Rutte terecht als onbetrouwbaar te boek staat.

0
122 RazorBlade

@120 Mja, als ze zoveel zetels halen moeten ze het maar laten zien ook. Zullen ze merken dat een land besturen iets heel anders is dan achterovergeleund 'boe!' roepen in de oppositiebankjes.

0
123 Attercopus

Eer democratische regering heeft altijd de grootste partij aan zijn kant.
Laten we eindelijk stoppen met de achterkamertjes politiek die alweer in de steigers wordt gezet, zie ik hierboven.
En natuurlijk altijd op de partij stemmen wiens belangrijkste punten met de jouwe overeenkomen.
En anders allemaal Arabisch leren.

0
124 Mollevanger

@124 "Eer democratische regering heeft altijd de grootste partij aan zijn kant."

Dan hebben we in de Vaderlandsche historie met enige regelmaat een ondemocratische regering gehad.

0
125 Attercopus

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@2 Het kan niet per direct. Maar we kunnen er wel aan werken. Laten we gewoon eens ergens beginnen. En dan zien we wel....

1 minuut geleden geplaatst door wildersfan

Querulijn Xaverius
Wilders reageert op uithaal Timmermans

Als dat enge extremistische radicaal linkse clubje had gewild dat Wilders niet aan de macht moet komen, dan hadden ze de afgelopen decennia moet...

3 minuten geleden geplaatst door Querulijn Xaverius

Defcte burger
GeenStijl: ZoekZoek! Deze bankmedewerker

@1 Dat is een nog hufterige opmerking dan die van Johan Derksen....

11 minuten geleden geplaatst door Defcte burger

Bob Sleebaan
Nederland moet weer asielaanvragen van Palestijnen behandelen

@15 Bedoel je al die vergrijsde Europeanen? Die zijn er over 20 jaar niet meer. Heb je al die jonge mannen gezien in Ter Apel?...

12 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

LoydMorris
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

Wat een enorme LUL is deze linkse activist Frank van der Linde. . . ....

16 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Ronin
GeenStijl: ZoekZoek! Deze bankmedewerker

Die ken ik, da's die jongen uit Friesland waarvan die Johan Derksen vond dat hij geen echte Fries is....

20 minuten geleden geplaatst door Ronin

Bop
Wilders houdt poot stijf: 'Geen kabinet als er geen stevig asielpakket komt' - NieuwRechts.nl

@47 Respect voor jou. Ik kan me wel iets voorstellen bij de heimwee die mensen hebben. Als je door ellendige omstandigheden wordt gedwongen je ...

26 minuten geleden geplaatst door Bop

Hendrianus
Nederland moet weer asielaanvragen van Palestijnen behandelen

@3 Ach wat triest weer, die reactie van je. Daar heb je vast lang over nagedacht....

31 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

Zie Hier
De Grote Werken van Mark Rutte - Joop - BNNVARA

Afzijken achteraf echt links...

33 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

wildersfan
Marcouch steunt Al Qaida-terrorist als 'inspirerende spreker' voor 5 mei - NieuwRechts.nl

De vraag is of we de problemen die importeren ook weer kunnen exporteren???...

33 minuten geleden geplaatst door wildersfan

NK. App
Avn Awards VideoVixen CreampieElderly People PornThe Porn DoodAudrey BotiniSarah Illustrates NudeAunt Cass Rule34Bc PornBest Desi SexAnime HentiKylie Shay CreampieSnap Nudes LeaksFree Porn ParodyPorn Gay SpankSexo TweeterDsl LipsWww.camsodaIndian Hot Web ServicesSonakshi Sinha Viral MmsPorn VirgianFemaleworshipMixed PornDrunk ThreesomeLeg Humping PornReddit Nsfw Asmrسکس مخفی ایرانیAutumn Falls CompilationNaruto Porn PicsCut CockXxx Sixy Video HdPorn Japan SisterFinal Fantasy 16 PornChanel Santini XxxDoggy Style VariationsEbony Masturbation PornGranny Free PornXhamaster VideoElexis MoneoeTracy BinghamPhotoshoot PornAss SexIndean Xx VideoCelibrity NudesExhibitionist SexualMorazzia.comKatt GarciaJia Lissa XnxxSex Video Real LifeDubbedhentaiPornolar OlgunX Bideos RedChloe Grace Moretz DeepfakeXxxhamX VidepsDad XnxxSanghavi Sex VideoHomemademilfAhentaiCojiendo A Mi MamáHotel Mein Sex VideoMia Khalifa MomSouth Indian Sex TubePlayboy Tv PornPinayvidsCei CaptionSina The DrummerGaysupermanTs Nicki BandzHard Sex PunishmentEncoxandoLesbian Rimming PornSmell My Pussy JoiBudhi Ki ChudaiBig Hd Sex VideosSexy Bf Sadi WalaAsain Huge TitsDescargar PornogratisPornbusAi누드Sexy Bur PhotoFull Hd Teen SexDistrict 13 PornPornographie FémininThighjibKing Lion PornMissionay PornSexporn AssAnalcreampiecompilation3d Anime PornosKaren PornhubFamososnusErotica ImpregnationScarlett JohnsonAmanda And Goro Milking And MatingAndréa HighxPone VideoBrother Andsister PornPorn Mobies HdDaniel Panabaker NudeTamanna Bhatia Hot BoobsSailor LunaXxx Video Hd PunjabiCaroline PierceMia Marin NudeAmadoras PornPam And Tommy Sex TapeMandy Muse TwerkSara Jean Inderwood NudeBritnikittenHumping XxxBaddiehubsFilme Pornographie GratuitXxx Porn Video Hindi MeinLesbi Xxx PornMileena BlowjobXxmomAfricanfuckLena PaulfuckVictoria ParisXnxx DoyCreampies PicsBrezzar ComIsabella SupranoPakistani Hot Sex VideoWww Listcrawler ComFake Nudes Selena GomezEbony DoggiestyleHentai Monsters91自拍SexyxxxvideoNicole NurkoAlouha PornTamil Sex Video Mp4Xnxx Vintage MoviesTg TfHindi Sex Movie DownloadGay Bodybuilder PornXxx KhunPervmom Sarah TaylorPandamoviePorne VintageRoblox PornoFull Hd Xnxx ComBlonde TittyfuckTwerking Kim KardashianFapvid HdLesbean Porn MoviesXnx Hd HindiEsha Deol NakedMegan Marie Onlyfans