zondag 12 januari 2020

Klimaatcrisis

Niet alleen woeden er forse bosbranden in Australië, maar ook discussies over de oorzaak. Waarbij klimaatalarmisten en ontkenners tegenover lijnrecht elkaar komen te staan.

Daarbij zouden trollen en bots proberen het verband tussen de klimaatcrisis en de bosbranden in Australië te bagatelliseren door het belang van brandstichting te overdrijven, zo blijkt uit een sociale-media-analyse van Timothy Graham van de Queensland University of Technology.

'In Australië zijn de conservatieve machthebbers opvallend vaak types die er helemaal niet van overtuigd zijn dat het op grote schaal verbranden van fossiele brandstoffen leidt tot opwarming van de planeet. Voor de industriële revolutie schommelden de temperaturen immers ook, nietwaar? Een drogreden waarmee de grote oliebedrijven ook decennialang twijfel zaaiden over hun invloed op het klimaat,' schrijft Maarten Reijnders.

Maar is de relatie tussen de opwarming van de aarde en de bosbranden wel zo duidelijk als wordt gesuggereerd? De Australische bosbranden zijn al vele decennia een terugkerend fenomeen. In het verleden werden ze veelal toegeschreven aan de warme golfstroom die eens in de zeven tot veertien jaar de kop op steekt. Tegenwoordig spreekt met van de Indian Ocean Dipole,

Warm en koud wisselen elkaar rond de evenaar om de paar jaar af in een slingerbeweging die officieel de El Niño Southern Oscillation heet, kortweg ENSO. Vooral Latijns-Amerika en Indonesië kampen daardoor afwisselend met droogte of juist extreme neerslag.

Wetenschappers geraadpleegd door de Washington Post schrijven de branden dan ook niet alleen toe aan de klimaatverandering. Al nam de droogte daardoor wel toe, waardoor het 'brandseizoen' twee tot vier maand langer duurt. Door de enorme hitte worden ook onweerswolken gevormd, met droge bliksem die elders nieuwe branden veroorzaakt. En geen boom groeit én brandt zo snel als een eucalyptus die in deze contreien veelvuldig voorkomt.

Kortom, de oorzaak van bosbranden is een complex samenstelsel van omstandigheden die zeker niet zal verdwijnen als de klimaatcrisis is bedwongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten