RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Bedrijf en bedrijfsleider bestraft om dood maaltijdbezorger Ruiz (15)

Het ongeluk met de jonge maaltijdbezorger gebeurde in Utrecht. Beeld © Michiel van Beers

Het restaurant waar de 15-jarige maaltijdbezorger werkte die in januari overleed tijdens zijn bezorgdienst, krijgt een straf opgelegd. Dat laat het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws weten. Dat zowel het bedrijf als de bedrijfsleider worden bestraft, is uniek.

Over het algemeen worden overtredingen beboet door de Inspectie SZW. Het bedrijf en de bedrijfsleider worden nu bestraft, omdat de jongen in januari in Utrecht ná 19.00 uur aan het werk was en daarbij om het leven kwam. Werken na 19.00 uur 's avonds is wettelijk niet toegestaan voor kinderen van 15 jaar.

Oversteken 

De 15-jarige Ruiz Meijer verongelukte tegen 21.00 uur 's avonds op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, toen hij op zijn bezorgfiets overstak en werd geschept door een passerende auto. De tiener overleed later aan z'n verwondingen.

Straf

Het bedrijf, Burgerme, krijgt een strafbeschikking van 7500 euro. Het restaurant was al meerdere keren door de Inspectie SZW gewaarschuwd en beboet omdat ze zich niet hield aan de wet Kinderarbeid.

Daarin staat dat 15-jarigen tijdens een schoolweek niet mogen werken, zonder een rusttijd van ten minste twaalf uur. Tussen 19.00 uur en 07.00 uur mogen 15-jarigen helemaal niet werken.

Verboden
Lees ook:
Verboden arbeid: jonge maaltijdbezorgers te laat aan het werk

Ook straf voor bedrijfsleider

Ook de bedrijfsleider krijgt een straf opgelegd. Hij krijgt een taakstraf aangeboden. Als hij deze niet accepteert, komt de zaak alsnog voor de rechter.

Volgens het Functioneel Parket was de bedrijfsleider verantwoordelijk voor de roosters. "De bedrijfsleider was betrokken bij de interne besprekingen om de regels aan te scherpen binnen de organisatie van Burgerme, naar aanleiding van de eerdere bevindingen van de Inspectie SZW. Eén van zijn taken was dat hij belast was met het opstellen van de roosters, waarbij de (minderjarige) werknemers werden ingedeeld."

Volgens het OM stond de bedrijfsleider toe dat onder zijn leiding de regels werden overtreden en krijgt hij daarvoor dus een straf.

Veroorzaker al bestraft

De 22-jarige automobilist die het ongeluk veroorzaakte, is veroordeeld voor een celstraf van 9 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Hij reed te hard en was onder invloed van cannabis.

Celstraf
Lees ook:
Celstraf voor man die onder invloed 15-jarige maaltijdbezorger doodreed