Rusland en Turkije openen officieel TurkStream gaspijpleiding

Rusland en Turkije openen officieel TurkStream gaspijpleiding

Rusland en Turkije hebben vandaag de TurkStream officieel in gebruik genomen. Deze nieuwe pijpleiding kan op jaarbasis 31 miljard kubieke meter gas vanuit Rusland naar Turkije en Europa transporteren. Daarvan is bijna de helft bestemd voor Turkije, de rest gaat naar verschillende Europese landen. Speciaal voor de openingsceremonie bracht de Russische president Poetin een bezoek aan Turkije.

TurkStream

De TurkStream is een 930 kilometer lange gaspijpleiding over de bodem van de Zwarte Zee. Rusland en Turkije kondigden het project eind 2014 al aan, maar de aanleg begon pas in 2017. Het is overigens niet de eerste onderzeese pijpleiding tussen de twee landen, want in 2005 namen Turkije en Rusland de Blue Stream al in gebruik. Deze pijpleiding heeft een capaciteit van 16 miljard kubieke meter gas en is bestemd voor de Turkse energiemarkt.

Strategische samenwerking

Volgens Poetin zal deze nieuwe pijpleiding een belangrijke bijdrage leveren aan economische ontwikkeling in de regio. Ook levert de TurkStream een bijdrage aan de energiezekerheid van Europa, aldus de Russische president. Hij benadrukte tenslotte het belang van economische samenwerking, juist in deze onzekere tijden.

Poetin"De TurkStream pijpleiding is een ongelooflijke stap voorwaarts voor Rusland en Turkije, maar ook voor Zuid-Europese landen. Voor het hele Europese continent eigenlijk. De succesvolle implementatie van dit grote project over de bodem van de Zwarte Zee geeft blijk van ons strategisch partnerschap.

We hebben grote resultaten bereikt, onze samenwerking groeit geleidelijk. Stap voor stap, op ieder vlak. Ook al is de situatie momenteel zeer fragiel en ook al hebben sommige wereldwijde spelers geprobeerd onze samenwerking te dwarsbomen. Maar het werk is nooit gestopt. De aanvoer van Russisch gas naar Turkije loopt nu al dertig jaar. Eerst via de trans-Balkan pijpleiding, daarna via de Bluestream.

Vorig jaar heeft Turkije 24 miljard kubieke meter gas ontvangen. Nu komt Russisch gas via een nieuwe route naar Turkije, de TurkStream. Dit is in elk opzicht een ongeëvenaard project. Een transportroute door diep water. We hebben twee pijpleidingen gebouwd, beide zijn in staat 16 kubieke meter gas te transporteren, op een diepte van 2 kilometer. Dat vereist hoogwaardige technologie en grote precisie. Deze pijpleiding ligt zeer diep op de zeebodem.

De eerste link verbindt het westen van Siberië met Turkije en de tweede met de Balkan, waaronder Bulgarije, Servië en Griekenland. Nogmaals, Russisch gas komt naar Turkije en andere landen en dat is een belangrijke factor in de ontwikkeling van Turkije en de regio rondom de Zwarte Zee. Ook heeft het een positief effect op veel soevereine Europese landen. Ook levert het een bijdrage aan de energiezekerheid van Europa als geheel."

Turkije versterkt rol in energiemarkt

President Erdogan sprak zijn ambitie uit om Turkije te ontwikkelen tot een van de belangrijkste knooppunten voor de energiemarkt. Hij sprak niet alleen over de TurkStream, maar ook over de TANAP pijpleiding vanuit Azerbeidzjan en de exploitatie van gasvelden in de Middellandse Zee. Ook reikte hij een hand uit naar landen in deze regio om meer samen te werken in de exploitatie van deze gasvelden.

Erdogan: "Vorig jaar ontmoetten wij elkaar in Istanboel bij de openingsceremonie. Een jaar is verstreken. Als we terugkijken kunnen we zien dat we de pijpleiding met succes hebben voltooid. Dankzij dit project komt 31,5 miljard kubieke meter aardgas binnen, waarvan 13,75 miljard rechtstreeks naar ons land.

Turkije is het land met de tiende grootste energiemarkt. 79% van onze bevolking is voorzien van aardgas. Dankzij deze investeringen in infrastructuur zal dat percentage toenemen. Rusland is de grootste leverancier van aardgas voor Turkije. Al meer dan dertig jaar zijn verstreken, waarin we meer dan 400 miljard kubieke meter aardgas importeerden. Dit laat zien dat we onze banden hebben verbeterd op een manier die voor ons beide goed is.

Turkije en Rusland hebben laten zien dat ze geweldige partners zijn. We kunnen in de toekomst blijven samenwerken en meer projecten voltooien. Met alle investeringen van de afgelopen jaren is Turkije een belangrijk knooppunt geworden voor handel en energiehandel.

We hebben samen met de president van Azerbeidzjan de TANAP pijpleiding geopend. De komende jaren zullen we de capaciteit van deze pijpleiding uitbreiden naar 24 tot 31 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Turkije wordt een van de grootste energiecentra in de wereld."

Geopolitiek belang van nieuwe pijpleidingen

In 2017 schreven we al over de opkomst van Turkije als belangrijke speler in de energiemarkt. Door haar strategische ligging en samenwerking met Rusland en Azerbeidzjan speelt het land een belangrijke rol in de doorvoer van aardgas naar Europa. Europa is voor haar energievoorziening dus niet alleen afhankelijk van Rusland, maar ook steeds meer van Turkije.

Met de lancering van de TANAP pijpleiding en nieuwe pijpleidingen door de Balkan krijgen verschillende Europese landen toegang tot een alternatieve route voor aardgas. In het kader van diversificatie is het ook belangrijk op te merken dat Griekenland en Israël werken aan de exploitatie van gasvelden in de Middellandse Zee. Dit kan de komende jaren voor meer geopolitieke spanningen zorgen, omdat Turkije daar ook een gedeelte van opeist.

Lees ook:

Poetin en Erdogan lanceren TurkStream pijpleiding (Bron: Kremlin)

Ook de Servische president Vucic en de Bulgaarse premier Borisov waren aanwezig (Bron: Kremlin)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »