'Alleen een superselectie kan Ten Hag in Amsterdam houden'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Marco Timmer over Ajax-trainer Erik ten Hag, en wat ervoor nodig is om hem in Amsterdam te houden.

'Alleen een superselectie kan Ten Hag in Amsterdam houden'
© Pro Shots

Ajax bereidt zich in Doha voor op wat in veel opzichten een dynamische tweede seizoenhelft wordt. De ploeg moet namelijk de landstitel prolongeren, terwijl Europese topclubs de komende maanden veelvuldig aan een groot aantal basisspelers en de trainer van de koploper zullen trekken. Een kampioenschap is noodzakelijk omdat Ajax dan vrijwel zeker is van een nieuwe deelname aan de Champions League.

De Amsterdammers hebben een dure huishouding, die zij mede kunnen betalen met de tientallen miljoenen uit het miljardenbal. Daarnaast heeft Ajax het elitetoernooi van de UEFA als podium nodig om sterkhouders in de Johan Cruijff Arena te houden en nieuwe – potentiële – topspelers te verleiden naar de Eredivisie te komen. Want alleen dán kan de zeer ambitieuze doelstelling, structureel aanhaken bij de Europese top, misschien worden bewerkstelligd.

Het lukte directeur voetbalzaken Marc Overmars voor dit seizoen een dreigende leegloop af te wenden. Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong waren onhoudbaar, maar met contractverlengingen en -verbeteringen hield Overmars spelers als Hakim Ziyech, Andre Onana, Donny van de Beek, Nicolás Tagliafico en David Neres in Amsterdam. Gezien het niveau dat Ajax ook dit seizoen weer in Europa en de Eredivisie etaleert, lijkt zo’n nieuwe krachttoer nu niet realistisch. Bovengenoemde voetballers willen en kunnen allemaal de stap naar een Europese topcompetitie maken.

Sleutel tot succes
Erik ten Hag weet dat ook. De trainer vormt met algemeen directeur Edwin van der Sar en Overmars een sterke en stabiele drie-eenheid en Ten Hag geeft al geruime tijd met dominant, spectaculair en aanvallend spel uiting aan de plannen zoals zijn directie die voor ogen had. De coach is vanwege de prestaties van Ajax en het voetbal waarmee hij in Europa heeft geïmponeerd, zelf de belangrijkste pion om komend seizoen aan boord te houden. Overmars gaf recent in een interview in De Telegraaf ook aan 'hem zeker nog niet te laten gaan'.

Maar is het eerlijk en reëel Ten Hag de stap naar een Europese topclub als bijvoorbeeld Bayern München te onthouden als hij dit seizoen weer alle doelen realiseert en een leegloop waarheid wordt? Het antwoord daarop is nee. Overmars kan alleen de kans op aanblijven van de succestrainer vergroten door hem een nog competitievere selectie in Europa te geven. De sleutel tot verder succes – en het uiteindelijk realiseren van het ultieme doel – heeft de directeur voetbalzaken dus zelf in handen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.