RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Kwart miljoen voor zorghoofd die eigen fouten moest verzinnen

Het Hagaziekenhuis handelde 'ernstig verwijtbaar' in ontslagzaak. Beeld © ANP

Het plotselinge ontslag van een unithoofd kost het Hagaziekenhuis in Den Haag bijna een kwart miljoen euro. Uit het niets werd haar gevraagd haar eigen disfunctioneren te benoemen. Toen ze dat niet kon, werd zij op non-actief gezet. De rechter kent haar een forse schadevergoeding toe.

In de ruim 21 jaar dat het unithoofd voor het Haagse ziekenhuis werkte, waren er nooit klachten over haar functioneren geweest. Maar toen zij eind 2018 na een sabbatical van drie maanden terugkeerde, stelde een interim-manager na een paar korte ontmoetingen opeens dat zij zich moest verbeteren.

Eigen kuil graven

Omdat het 40-jarige unithoofd zich niet in de kritiek herkende, vroeg zij bij herhaling naar voorbeelden van haar disfunctioneren. Die kreeg zij niet. Wel werd haar gezegd dat zij die voorbeelden zelf moest aanleveren. Toen zij dit niet kon, werd zij januari vorig jaar op non-actief gezet.

Omdat het personeel van de operatiekamers daarop protesteerde en het vertrouwen in het management opzegde, deed het ziekenhuis nog een poging om het unithoofd op een fatsoenlijke manier te laten terugkeren.

Maar omdat de werkgever daarbij opnieuw te hard optrad, raakte zij het vertrouwen in het ziekenhuis kwijt en wilde niet meer terugkeren.

Gehakt

Om haar arbeidsovereenkomst te verbreken, stapte het Hagaziekenhuis vervolgens naar de rechter. De zorginstelling wilde haar een reguliere transitievergoeding van 47.000 euro betalen, maar geen aanvullende schadevergoeding.

De kantonrechter in Den Haag maakte gehakt van het gedrag van het ziekenhuis, blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak.

Onnodig op scherp

Als er al een probleem was met het functioneren van het unithoofd, had het ziekenhuis volgens de kantonrechter zelf moeten zeggen wat dat dan was. "Het is niet aan de werknemer om zelf maar te bedenken wat de werkgever mogelijk bedoelt."

Ook stelde het ziekenhuis de zaak onnodig direct op scherp, en deed later niets om de arbeidsverhouding weer te herstellen. Sterker, het vertrouwen van de werkneemster werd verder beschadigd. Het unithoofd 'kan geen enkel verwijt worden gemaakt', aldus de uitspraak.

Schadevergoeding

Omdat het Hagaziekenhuis volgens de rechter ernstig verwijtbaar handelde, heeft het unithoofd recht op een schadevergoeding van 125.000 euro, naast de reguliere transitievergoeding van bijna 48.000 euro. Ook moet de zorginstelling haar juridische kosten van ruim 8000 euro betalen.

Het prijskaartje voor het ziekenhuis valt echter nog hoger uit. Het unithoofd zit immers al een jaar betaald thuis, en het arbeidsovereenkomst mag van de rechter pas in mei 2020 worden ontbonden.

Doorbetaald salaris

De veertien maanden doorbetaald salaris mag het ziekenhuis niet verrekenen met de ontslagvergoedingen. Dat kost de zorginstelling zo'n 62.000 euro extra. Daarmee komen de kosten van de onverkwikkelijke ontslagprocedure in totaal op 243.000 euro, bijna een kwart miljoen.

Woordvoerder Marnix Beekmans van het Hagaziekenhuis wil geen inhoudelijk commentaar op de zaak geven. Daardoor is onbekend of het ziekenhuis hoger beroep overweegt, of dat het erkent dat het een scheve schaats heeft gereden. "Wij bestuderen de uitspraak; meer kunnen we nog niet zeggen."

Gezuiverd

Ook wil de woordvoerder niets zeggen over de hoogte van de ontslagvergoedingen, die ook besteed hadden kunnen worden aan zorgverlening.

Advocaat Morgane Veenhuijzen van het ontslagen unithoofd zegt dat haar cliënte 'blij is met de uitspraak, vooral omdat zij haar zegje heeft kunnen doen en van alle blaam is gezuiverd.'