RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

VVD'er Remkes: knalvuurwerk moet verboden worden

Informateur Johan Remkes. Beeld © ANP

Volgens waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes moeten knalvuurwerk en vuurpijlen worden verboden. Hij sluit zich aan bij een eerder pleidooi van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor een verbod van dit soort vuurwerk.

Dat zei hij vandaag in tv-programma Buitenhof. Remkes wil dat er duidelijker regels voor vuurwerk komen, waarbij belangrijk is dat een verbod ook goed te handhaven is.

Overleg met autoriteiten

Remkes adviseert het ministerie van Justitie en Veiligheid om met betrokkenen als burgemeesters, politie en brandweer te gaan overleggen over een verbod.

Illegaal vuurwerk ontplofte in gezicht van Joost:

02:53
Zijn liefde voor vuurwerk is hem nu duur komen te staan.

Vrijdag riep burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, net als Remkes lid van de VVD, zijn eigen partij op om mee te werken aan een volledig verbod op consumentenvuurwerk. Maar de VVD heeft net als coalitiegenoot CDA aangegeven niet te willen dat er een algemeen vuurwerkverbod komt. Er moet worden ingezet op handhaving, vinden de partijen.

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen weliswaar geen totaalverbod, maar willen wel knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban doen, net zoals het advies van de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid. Vandaag riep D66-fractieleider Rob Jetten via twitter het kabinet op om te luisteren naar oproepen zoals die van Remkes.

Europese aanpak

Remkes zei dat de aanpak van vuurwerk ook in Europees verband moet plaatsvinden, omdat veel illegaal vuurwerk uit het buitenland komt.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw stijging slachtoffers door vuurwerk, helft was omstander

De burgemeester wees erop dat het niet alleen in Den Haag onrustig was rond de jaarwisseling. "Het is natuurlijk niet normaal. Daar ligt normvervaging en een verhuftering van de samenleving aan ten grondslag."

Verantwoordelijkheid van de ouders

Onder de mensen die ervoor gearresteerd werden, waren veel kinderen van 9 tot 12 jaar, zei Remkes, die vindt dat ouders meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Het is niet normaal dat ouders niet weten wat hun kinderen op zo'n avond uitspoken."