Direct naar artikelinhoud
Update

Ex-directeur CIA: Trump moet zich schamen

Donald Trump kort na zijn inauguratie vrijdag.

De recent afgetreden directeur van de CIA heeft hard uitgehaald naar Donald Trump. John Brennan reageerde daarmee op de toespraak die de nieuwe Amerikaanse president zaterdag hield in het hoofdkantoor van de inlichtingendienst.

Trump was complimenteus over de CIA-agenten, maar gebruikte de toespraak ook om kritiek te leveren op journalisten. De opmerkingen vielen verkeerd bij Brennan die in een verklaring zegt diep bedroefd te zijn en boos over Trumps zelfverheerlijking terwijl hij voor een muur ter gedachtenis aan CIA-helden stond. Brennan: 'Trump moet zich schamen.' In zijn toespraak schepte de president ook op over zijn portretten in tijdschriften en de enorme mensenmassa's bij zijn inauguratie.

Bij de CIA werken volgens Trump 'fantastische mensen' en er zijn er maar weinig'het werk kunnen doen' dat de geheim agenten doen. Volgens Trump voelt niemand zo sterk als hij mee met de inlichtingendiensten en de CIA. Hij vertelde de CIA'ers dat die soms niet de ruggensteun kregen die ze wilden, maar dat hij heel erg achter de dienst staat.

Nepnieuws

Nog geen twee weken geleden verkondigde een boze Trump dat de inlichtingendiensten nooit hadden mogen toestaan dat 'nepnieuws' lekte uit een rapport over mogelijk belastende informatie die de Russen over hem hebben. Trump vroeg zich op Twitter af of hij soms in nazi-Duitsland woonde. Die uitspraak viel toen ook slecht bij CIA-chef John Brennan die Trump opriep eenmaal als president goed op zijn woorden te letten. Trump zei in de toespraak ook dat journalisten de oneerlijkste mensen ter wereld zijn. 'Zij hebben het doen voorkomen alsof ik ruzie heb met de inlichtingendiensten.'

Demonstraties

Trump sprak met geen woord over de demonstraties overal in de wereld tegen zijn presidentschap. In de hoofdstad Washington kwamen daar ruim een half miljoen mensen op af. Ook in Amsterdam liepen betogers een mars tegen Trump.

President Mexico belt met Trump

Eerder op de dag belde Trump met zijn Mexicaanse collega Enrique Peña. Volgens een verklaring van de Mexicaanse regering herhaalde Peña Nieto in dat gesprek dat goede relaties tussen de landen belangrijk zijn. Hij zei ook tegen Trump dat hij er vertrouwen in heeft dat een nieuwe, open dialoog goede resultaten voor Mexico en de VS zal hebben.

De voornemens die Trump ventileerde in zijn campagne beloofden echter niet veel goed voor die relaties. De miljardair kondigde onder andere aan migratie vanuit Mexico tegen te zullen gaan door een muur op de grens tussen de landen te laten bouwen, op kosten van Mexico.