Merkel wil naar het Witte Huis

© AFP

Angela Merkel is begonnen met de voorbereidingen van een ontmoeting met president Trump. De Duitse bondskanselier zou oude interviews en videobeelden met Donald Trump verslinden, op zoek naar hints over hoe ze zo’n ontmoeting best aanpakt.

ast

Merkel probeert hoogte te krijgen van de figuur Donald Trump, terwijl ze haar eigen herverkiezingscampagne op gang begint te trekken. De kanselarij in Berlijn heeft al contact opgenomen met Trumps transitieteam om zo snel mogelijk een ontmoeting tussen beide leiders op de agenda te zetten. Dat zeggen bronnen aan persagentschap Bloomberg.

Met zo’n ontmoeting wil Merkel de afwijzende houding van Trump over Europa, de NAVO en vrije handel proberen bij te sturen, of op z’n minst te nuanceren.

‘De bondskanselier zit in een uitstekende positie om het beeld dat de Amerikaanse president heeft over Duitsland en Europa positief te beïnvloeden’, zegt Merkels partijgenoot Jürgen Hardt. ‘Ze kan teren op haar ervaring en beheerst de onderwerpen uitstekend.’

De methodische aanpak van Merkel om coalities en compromissen te smeden - ze is fysicus van opleiding - staat in schril contrast met de Twitterdiplomatie van Trump en zorgt ervoor dat ze al 11 jaar aan het roer van Europa’s grootste economie staat. Een datum voor de ontmoeting is er nog niet.

Eigen ruiten ingooien

Wellicht zal Merkel Trump willen vragen om de EU niet verder te ondermijnen, op een moment dat de Brexit in de steigers wordt gezet en nationalistische partijen opmars maken in andere EU-landen. ‘Europa is cruciaal voor Duitsland, en als de Verenigde Staten dat willen verzwakken, gooien ze hun eigen ruiten in’, is te horen bij Thomas Bagger, op het Duitse buitenlandministerie verantwoordelijk voor beleidsplanning. ‘Volgens mij is dat de enige boodschap die hij snapt en waar hij naar zal luisteren.’

De druk op Merkel om een goede relatie met de Verenigde Staten te onderhouden neemt toe. Met Obama verliep alles uitstekend. De uittredende president loofde haar ‘sterk, dapper en standvastig leiderschap’ tijdens zijn laatste telefoongesprek met een buitenlands staatshoofd. Met Trump wordt het moeilijker. Die had het opengrenzenbeleid van Merkel eerder al ‘een catastrofale vergissing’ genoemd, en had openlijk zijn bedenkingen bij de waarde van de NAVO en de EU.

Als de vraag van Merkel om Trump snel te ontmoeten in het Witte Huis onbeantwoord blijft, zullen de twee wereldleiders elkaar wellicht ontmoeten op de G7-top in mei in Italië, of op de G20 die Merkel in juli zelf organiseert in Hamburg.