vrijdag , april 26 2024

40 mille was te veel om Johannes van Damme te redden

Uit tot nu toe geheime notulen blijkt dat de Nederlandse zakenman Johannes van Damme wellicht gered had kunnen worden van de doodstraf. Hij werd in 1994 in Singapore opgehangen voor de smokkel van 4 kilo heroïne. De honorair consul van Singapore heeft Nederland aangeboden hem te redden, voor 40.000 gulden. Minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo wees het aanbod af. Waarom is niet duidelijk. Kwestie van principe, vertrouwden ze het niet of ’te duur’? 

Check Also

Hendrik Jan Korterink (15 mei 1955 – 6 april 2020)

Vandaag is Hendrik Jan Korterink (1955-2020) overleden. Hij was niet alleen grondlegger van deze site, …

14 comments

  1. Beatrix had zelfs een brief geschreven. Dit was een hele vreemde zaak. Van dam is r ingeluist door een groep Nigerianen . Een vrouw waar ie gek op was heeft verleid. Dus als van Mierlo 40 k had moeten betalen om m los tekrijgen. Dan hadden ze dat gedaan of het voor hun gevoel wel of niet zou kloppen.

  2. Was blijkbaar al heel lang bekend.
    (Europarlementariër Janssen van Raay, tevens honorair consul van Singapore)

    Van Mierlo overweegt stappen tegen Spong in zaak-Van Damme
    (Trouw 6 oktober 1994)
    https://www.trouw.nl/nieuws/van-mierlo-overweegt-stappen-tegen-spong-in-zaak-van-damme~bc34d8f4/

    PRO DEO
    (Trouw 7 oktober 1994)
    https://www.trouw.nl/nieuws/pro-deo~b5d148ec/

  3. De kop van dit bericht – ’te veel om …’- is misleidend, zoals je zelf toont met ‘Waarom is niet duidelijk’.

  4. Van je overheid moet je het hebben…..

  5. toon braxhoofden.t

    als je geen scrupules hebt dan ben je geknipt voor een overheidsfunctie .

  6. Wat een onzinnige titel! Aanbod was gedaan door de patjepeeër en fantast Jim Janssen van Raay. Die geld geven om op onverklaarde wijze levensreddende wonderen te verrichten zou een totaal onverantwoorde besteding van belastinggeld zijn geweest.

  7. 40K om een mensenleven te redden is niet veel maar als je daar aan begint dan zou dat voor iedereen moeten gelden die de doodstraf of levenslange straffen krijgt voor drugssmokkel.
    Wat zou jij doen HJK als je kon beslissen in deze?

    Beste Harry,

    Ik zou meer willen weten over hoe serieus het aanbod is en of daar geen problemen door zouden ontstaan.

    Hendrik Jan

  8. Thomas (de oude)

    Singapore staat al jaren in de top 3 (!) van de Corruption Perceptions Index, dat wil zeggen dat het nog minder corrupt is dan b.v. Nederland of Duitsland. Daarom ben ik zo vrij om niks te geloven van het verhaal dat de regering van Singapore voor een grijpstuiver te beïnvloeden was. Of meneer Janssen van Raay hoog of laag scoort op de corruptie-index zou ik niet durven te zeggen….

  9. Merkwaardig verhaal. De man was kennelijk een internationale zakenman; heeft/had hij zelf geen geld voor een goede advocaat?

    • Van Damme was aan lager wal geraakt, en via zijn Nigeriaanse vrouw met Nigeriaanse drugssmokkelaars in aanraking gekomen.

      Als je schuldig bent kan een advocaat vaak niet veel doen. Van Damme was in NL al veroordeeld voor drugshandel en een Nederlander die hem in Singapore heeft bijgestaan heeft na zijn dood verklaard dat hij aan hem de smokkel via Singapore heeft bekend.

  10. Deze man had pillen bij zich, daar waar pillen niet zijn toegestaan. Terecht heeft de gemeenschap niet voor 40000 moeten hoeven opdraaien!

  11. een strop voor hem

  12. Ik vond het boek van Guus van Bladel “Tussenstop Singapore” een zeer indrukwekkend verslag van deze puinhoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *